Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Президент на волейболния Левски: На всеки пост в първия състав ще имаме юноша от школата

от БНТ
16:47, 19.08.2022
Чете се за: 06:52 мин.
Спорт
президент волейболния левски всеки пост първия състав имаме юноша школата
Снимка: ВК Левски София
Слушай новината

Единият от президентите на волейболния Левски София Давид Давидов сподели за клубния сайт на "сините" мнение по различни теми, свързани с миналия и предстоящия сезон.

Г-н Давидов, равносметката след сезона при подрастващите е защита на титлите в 4-те възрасти при момчетата, злато, сребро и две 5-и места при момичетата. Каква е оценката ви за това представяне?

- Изключително удовлетворени сме от представянето на нашите млади състезатели. Нашият фокус като клуб винаги е бил приоритетно насочен към школата ни и тези резултати дават нужното усещане за възвръщаемост на вложените усилия и средства.

За отбелязване е първата ни титла при момичетата след само две години работа в женско направление. Именно там ще насочим повече усилия в предстоящите сезони.

В мъжкото направление явно има постоянство в постигането на добри резултати. Какво може да се търси още там?

- При момчетата успяваме да задържим това високо ниво вече три години. Нормално е да искаме да продължим това представяне, но ясно си даваме сметка, че конкуренцията ще расте – особено при по-ранните възрасти.

На база на тези резултати е логично да целим включването на все повече състезатели от школата в мъжкия отбор на клуба.

Тази тенденция ще бъде затвърдена през следващия сезон, в рамките на който на всички постове ще има момчета от подрастващите ни формации.

Два от тях – диагонал и разпределител, ще бъдат изцяло осигурени от продукти на нашата школа.

При момичетата титлата на прекадетките е добър сигнал. За главен треньор в женското направление бе привлечен Петър Шопов. Каква е целта на този ход?

- В нашите разбирания за успех на един такъв проект нивото на треньорския състав има важност, съпоставима с качествената селекция и условията за работа.

Осигуряването на тези три важни условия заедно е предпоставка за успех в едно дългосрочно начинание като нашето. Експертизата на Петър Шопов, неговият опит и познания ще ни осигурят нужното ниво в женско направление, каквото при мъжко ще имаме със специалисти като Андреа Буратини и Николай Желязков.

В дългосрочен план искаме да осигурим еднакво висок стандарт на работа, както в мъжкото, така и в женското направление.

Кога ще започнат тренировките за новия сезон?

- На 22 август рано сутринта ще направим своеобразно откриване на годината за новия сезон. Очакваме да се съберат всички състезатели в отборите над 13 г. без ангажираните с националните отбори, разбира се.

До момента през лятото юношите до 17 г. и младежите до 20 г. на България спечелиха медали от големи първенства. Как видяхте приноса на момчетата от школата на нашия клуб за тези успехи?

- Няма да бъде нескромно ако кажем, че наши състезатели бяха с основна заслуга за постигнатите резултати през последните няколко години. Шест момчета от "Левски София" бяха в отбора на България, спечелил сребро на световното първенство до 19 г. в Иран миналата година.

Подобна е картината и при набори 2005/2006, където нашият клуб отново беше представен от шестима състезатели – този път на европейското в Грузия миналия месец, където България завоюва бронзовите медали.

И в двата турнира наши волейболисти попаднаха в идеалния отбор на съответното първенство – Стоил Палев и Александър Николов в Иран, както и Симеон Николов и Александър Къндев в Грузия.

Ще направим всичко необходимо за продължаване на качествената работа с тези талантливи млади състезатели, така че те да задържат това ниво с навлизането си в мъжкия волейбол.

В мъжкия отбор бяха направени значителни промени - нов треньор в лицето на Николай Желязков, напускащи и новопривлечени играчи. Каква основна промяна ви се иска да видите в играта на отбора?

- Привличането на опитен и успешен специалист като Николай Желязков е от изключителна стойност за нас. Сред най-важните задачи пред него е осъществяването на прехода на нашите млади състезатели към сериозния мъжки волейбол.

Смятаме, че той има нужния арсенал от качества за тази цел. На него разчитаме и да извлече максимума от тази сплав от състезатели – да започнем да печелим мачове, в които са важни не само индивидуалните качества, но и умението да бъде демонстрирано най-доброто от един волейболист в най-нужния момент.

Какво се гони с трансферите на опитни посрещачи в лицето на руснака Игор Юдин и аржентинеца Алехандро Торо?

- Най-вече осигуряването на едно по-високо ниво на отбора – както в мачовете, така и по време на тренировка.

Предвид ниската средна възраст на голяма част от състезателите се нуждаем от опит, който да бъде на разположение във важните моменти от срещите.

Надяваме се, че с помощта на Игор и Алехандро нашите момчета ще ускорят развитието си през следващата година.

Не на последно място ще очакваме от тези състезатели да дадат нужното самочувствие на отбора, а с това и амбиция за участие на финал в първенството

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи:

Instagram: https://go.bnt.bg/instagram

Facebook: https://go.bnt.bg/facebook

LinkedIn: https://go.bnt.bg/linkedin

TikTok: https://go.bnt.bg/tiktok

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Министърът забрани на военните алкохола и наркотиците в служебно време
Министърът забрани на военните алкохола и наркотиците в служебно време
Още петима пострадали при катастрофата на АМ "Тракия" бяха транспортирани за Сърбия
Още петима пострадали при катастрофата на АМ "Тракия" бяха транспортирани за Сърбия