НОВИНИ

Президентът на РСМ Стево Пендаровски се срещна с ОМО "Илинден"

Александър Марков
от Александър Марков
15:18, 28.01.2022
Чете се за: 01:30 мин.
По света
президентът рсм стево пендаровски срещна омо илинден
Слушай новината

Президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски се срещна с организацията ОМО "Илинден" и "Сдружения на граждани от Република България", съобщиха от кабинета на президента.

Според съобщението на кабинета ОМО "Илинден" и останалите сдружения са информирали Пендаровски за своята работа относно правата на човека, толерантността и изграждане на гражданско общество.

Пендаровски е обяснил, че между София и Скопие започва нова фаза в двустранните отношения и политическите институции от двете страни трябва да допринесат за разрешаване на двустранните въпроси. Той е потвърдил още, че скоро му предстои посещение в България.

Пред медии в Скопие от организациите заявиха, че ще настояват пред президента Пендаровски зачитането на човешките им права да бъде застъпено в актуалните разговори между двете страни и България да изпълни решенията на Европейския съд по правата на човека в интерес на "македонските сдружения".

ОМО "Илинден" е организация с отказана регистрация от Конституционния съд заради сепаратизъм.

Първоначално предвидената им среща с Пендаровски за първата десетдневка на януари беше отложена преди посещението на българския премиер Кирил Петков там. ОМО "Илинден" настоява за признаване на т.нар. "македонско малцинство" в България.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От Челси ремонтираха съблекалнята си заради оплаквания
От Челси ремонтираха съблекалнята си заради оплаквания
България проучва възможности за доставка на "Новавакс" от Швеция
България проучва възможности за доставка на "Новавакс" от Швеция