НОВИНИ

Президентът на Световната федерация по водни спортове е новият Доктор хонорис кауза на НСА

президентът световната федерация водни спортове новият доктор хонорис кауза нса
Снимка: НСА
bnt avatar logo
от БНТ
17:35, 25.05.2023
Чете се за: 03:57 мин.
Спорт
Слушай новината

Президентът на Световната федерация по водни спортове (World Aquatics) Хусейн Ал Мусаллам беше удостоен с почетното звание Доктор хонорис кауза на Национална спортна академия. Ректорът проф. Николай Изов връчи на г-н Мусаллам регалиите на титлата - диплома и медал, както и валидираната за 80-ата годишнина на НСА пощенска марка.

„Благодаря за честта. Изключително съм горд и благодарен“, сподели Хусейн Ал Мусаллам и допълни, че приема почетното звание от името на всички , ангажирани с водните спортове. Обръщайки се към студентите и спортистите в аудиторията, той им пожела успех в осъществяване и на най-съкровените мечти: „Щастливци сте, че имате възможността да бъдете в тази Академия“.

В публичната си лекция като доктор хонорис кауза на НСА президентът на World Aquatics представи своята визия за реформи в организацията. Като ключови г-н Мусаллам очерта подкрепата на федерацията за всички, представлявани от нея спортове, предимство за елитните спортисти като приоритет, подпомагане на достъпа на спортисти от по-бедни държави, увеличение на премиите и финансирането за атлетите. Екипната работа е решаващо важна, убеден е президентът на Световната федерация, затова ще разчита на експерти от всички континенти, ангажирани в сформирания от него Комитет по реформите към World Aquatics.

Като важна част от мисията си г-н Мусаллам вижда подкрепата от страна на федерацията към програмите за обучение по плуване. Хората трябва да се наслаждават на живота, да бъдат здрави, а плуването е умение за цял живот, убеден е Хусейн Ал Мусаллам. Искам да има повече треньори по плуване и повече басейни в държави с по-малки възможности, заяви президентът на световната централа.

Водещ на церемонията бе проф. Татяна Янчева – зам.-ректор по научната и международна дейност, а биографични факти от професионалната кариера на г-н Мусаллам представи зам.-ректорът по качество на образованието и акредитация проф. Апостол Славчев.

С приветствия изразиха своите поздравления към новия доктор хонорис кауза посланикът на Кувейт Н. Пр. Гази Хамед Алфадли и председателят на БФ Плувни спортове Георги Аврамчев, по чието предложение бе издигната номинацията за почетното звание.

Сред официалните гости бяха също президентът на Европейската лига по плувни спортове (LEN) Антонио Силва, олимпийската шампионка по плуване Таня Богомилова, световният шампион по плуване в ледени води Петър Стойчев, председател на БФ Водна топка Дарий Дановски, множество спортисти, треньори и деятели на водните спортове.

Събитието завърши с посещение на Образователния и олимпийски център, за който новият доктор хонорис кауза на НСА бе подготвил специални подаръци, представящи личната му състезателна и управленска кариера в спорта. От разказа на проф. Лозан Митев гостите се запознаха с най-ценните експонати в музейната колекция и записаха пожеланията си в специалната книга на Центъра.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кой е убитият в Кейптаун Красимир Каменов - Къро?
Кой е убитият в Кейптаун Красимир Каменов - Къро?
Робот се включи в косенето на тревните площи в Пловдив
Робот се включи в косенето на тревните площи в Пловдив