Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Президентът определи като "недопустимо" нахлуването на американски военни в цех в Чешнегирово

от БНТ
12:16, 31.05.2021
Чете се за: 01:42 мин.
У нас
радев случая чешнегирово недопустимо животът българските граждани излаган риск
Слушай новината

Абсолютно недопустимо е животът и спокойствието на българските граждани да бъдат излагани на риск от военни формирования, без значение дали са от Българската или от чужда армия. Това заяви президентът Румен Радев, който днес проведе среща с министъра на отбраната Георги Панайотов и генерал-лейтенант Любчо Тодоров, командващ Съвместното командване на силите. Повод за срещата е нахлуването на американски военнослужещи по време на учение в производствен цех край село Чешнегирово.

Проверяват случая с влизането на командоси в цеха до Чешнигирово

Държавният глава очаква щателна проверка за разкриване на отговорните длъжностни лица за този инцидент, както и преразглеждане на организацията и мерките за безопасност при провеждане на учения.

„Ученията с нашите съюзници на територията на България трябва да допринасят за повече сигурност и доверие в колективната отбрана, а не да създават напрежение сред българските граждани“, подчерта още Радев.

Министерство на отбраната се извини за нахлуването в цеха в Чешнегирово

Министърът на отбраната Георги Панайотов информира държавния глава за случая и посочи, че вече е провел разговор със собственика на предприятието край Пловдив. Министърът на отбраната подчерта също така, че предстоят още разговори с американската страна за пълно изясняване на инцидента и недопускане на подобни „изключително неприятни и смущаващи недоразумения“.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Ради Здравков започва работа в ЦСКА 1948
Ради Здравков започва работа в ЦСКА 1948
Копа Америка остана без домакин
Копа Америка остана без домакин