НОВИНИ

Президентът откри срещата на началниците на отбраната на Балканите

Александър Марков
от Александър Марков
09:46, 18.05.2023
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
президентът откри срещата началниците отбраната балканите
Слушай новината

"Агресията на Русия срещу Украйна доведе до драматични промени в международната среда за сигурност. Архитектурата на сигурността в Европа, градена в продължение на десетилетия, е в разпад, а това може да доведе до проблеми на Балканския регион, който е съседен на конфликта", заяви президентът Румен Радев на 16-ата Среща на началниците на отбраната от Балканите, която е под председателството на началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

На срещата участват началниците на отбраната от балканските страни, председателят на военния комитет на ЕС ген. Робърт Бригер и зам.-командващият Съвместното командване на НАТО в Неапол ген.-лейтенант Стивън Келси.

По думите на президента Балканите са зона, възприемана исторически като източник на конфликти и напрежение, и страните от региона трябва да работят за укрепване на колективната отбрана чрез мерки за засилване на военното сътрудничество, диалог и доверие. Необходима е единна политическа визия за гарантиране на сигурността в региона, посочи още Радев.

"Войната в Украйна доказа по безспорен начин, че свързаността и логистиката са от ключово значение за военните операции. Докато аматьорите се занимават с тактика, професионалистите се занимават с логистика, заяви президентът, призовавайки за всеобхватна свързаност във всички сфери - енергийна, дигитална, транспортна".

Радев посочи още, че България работи за енергийна свързаност като фундамент на нашата икономика, от което зависи и нашата отбрана.

"България работи не само за диверсификация на енергетиката, но правим всичко възможно да работим и за съседните страни - през Турция и България продължава да преминава газът за Сърбия и Унгария. Завършихме терминала с Гърция, имаме достъп до терминалите на Гърция и Турция. Интерконекторът с Румъния работи на пълен капацитет. Връзката с Македония е налице. Тази година ще бъде завършен интерконекторът със Сърбия", каза президентът.

Военният министър Димитър Стоянов изрази безпокойството и загрижеността на военната експертиза заради непровокираната и неоснователна агресия на Русия в Украйна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нормализира се обстановката в Правец след наводнението
Нормализира се обстановката в Правец след наводнението
И в Лигата на конференциите стават ясни финалистите
И в Лигата на конференциите стават ясни финалистите