НОВИНИ

Президентът отличи френския посланик у нас с орден "Мадарски конник" първа степен

президентът отличи френския посланик нас орден мадарски конник първа степен
bnt avatar logo
от БНТ
18:12, 03.10.2022
Чете се за: 04:17 мин.
У нас
Слушай новината

На церемония в Гербовата зала на "Дондуков" 2 президентът Румен Радев удостои посланика на Франция у нас Флоранс Робин с орден "Мадарски конник" първа степен. Държавното отличие е за големите ѝ заслуги за укрепването и развитието на българо-френските отношения, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Интензивното френско-българско партньорство, основано на дълбоки исторически корени и доверие, е резултат от последователните усилия на поколения дипломати, политици, предприемачи, архитекти, учени, учители, хора на изкуството, граждани на двете страни, заяви Румен Радев по време на церемонията. Държавният глава изрази признателност за ангажираността и личния принос на Флоранс Робин за развитието на политическите, икономическите и културни връзки между България и Франция и усилията ѝ за надграждането им на най-високо ниво.

Президентът Радев обърна специално внимание на изключително активна и ползотворна дейност на Флоранс Робин по време на френското председателство на Съвета на Европейския съюз през първата половина на тази година, когато тя е допринесла за разясняване на българската позиция в отношенията с Република Северна Македония.

"Флоранс Робин споделяше и отстояваше открито своите позиции във време, в което не всички наши европейски партньори и експерти от Брюксел разбираха дълбочината на проблемите и не успяваха да вникнат в цялата сложност на пъзела на политическите отношения на Балканите и техните причинно-следствени връзки", заяви Румен Радев.

Той посочи, че благодарение и на усилията на френския посланик въпросът за правата на човека, за отстояването на културно-историческото наследство, значението на историческата истина и обективност са били издигнати от нивото на двустранни до нивото на европейските отношения. Президентът изрази благодарност и за френската подкрепа за членството на България в ЕС и НАТО и изказа увереност, че тази подкрепа ще продължи и за присъединяването на страната ни към Шенгенското пространство.

Румен Радев изтъкна, че икономическите и търговски връзки между България и Франция значително са се разширили по време на мандата на посланик Робин, като през 2021 г. стокообменът между страните е надхвърлил 2 млрд. евро. „Това е успех, но е далеч под нашите възможности, затова се надявам, че тази основа ще ни позволи да видим повече съвместни производства, развой на нови технологии, индустрии на бъдещето, както и повече френски инвестиции“, заяви Румен Радев. Той отбеляза и допълнителното развитие на традиционно добрите двустранни отношения в областта на образованието, науката и културата.

"Убеден съм, че си тръгвате от България с чувството на удовлетворение и изпълнен дълг, както и с най-добри спомени и приятелства", заяви Румен Радев и пожела успех на Флоранс Робин.

"Напускам София с красотата на България и топлото посрещане на българите", заяви посланик Робин и благодари за честта да бъде удостоена с висшето отличие. Тя посочи, че не е очаквала, че през септември 2019 г., когато е започнал мандатът ѝ у нас, пандемията от ковид ще наруши връзките по света. "Оттогава се редят криза след криза, война се завръща на европейска почва. Това ни напомня, че няма друг начин да се справим с трудните времена освен заедно, със солидарност и особено в рамките на нашето европейско семейство", заяви френският посланик.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прокуратурата в Шумен протестира домашния арест на 18-годишния шофьор, който уби с колата си млада жена
Прокуратурата в Шумен протестира домашния арест на 18-годишния шофьор, който уби с колата си млада жена
Христо Иванов: Управление с ГЕРБ и ДПС не е решение на политическата криза
Христо Иванов: Управление с ГЕРБ и ДПС не е решение на политическата криза