НОВИНИ

Президентът Румен Радев се надява да няма трети парламентарни избори (ОБЗОР)

Александър Марков
от Александър Марков
19:55, 16.05.2021
Чете се за: 04:15 мин.
У нас
Слушай новината

Надежда, че няма да има трети парламентарни избори тази година изрази днес президентът Румен Радев в интервю за БНР. Той заяви, че поема отговорност за персоналния състав на служебното правителство и отхвърли обвиненията, че чрез назначенията във втория ешелон на властта олигархията се настанява в администрацията.

Президентът Румен Радев е подбрал хора на базата на три критерия: професионализъм, честност и почтеност, въпреки все още неуталожения страх от предишната власт, по думите му.

Изрази надежда служебното правителство да изпълни поставените задачи въпреки, според него, заложените бомби от предишното управление, като невнесената актуализация на бюджета и необходимостта да се вземе решение за Плана за възстановяване.

Отхвърли обвиненията на ГЕРБ, че назначенията в НАП и МВР правят директна връзка с олигарси зад граница. Надява се да няма трети парламентарни избори тази година.

Според Радев, със смяната на властта към този момент, прокуратурата е изправена пред дилема.

Президентът Румен Радев защити министрите от служебното правителство и обяви, че носи своята отговорност за състава на кабинета.

"Така е по Конституция и аз не бягам в никакъв случай от тази отговорност", каза Румен Радев.

Служебното правителство е модел за излизане от политическата безпътица, в която, според него, се намира България и заяви, че цел номер едно на служебния кабинет е укрепване на държавността. Посочи, че има заложени, цитирам, "бомби" от предходната власт: едната е невнесеният План за възстановяване в Европейската комисия.

"Отишлото си правителство отказа да внесе актуализация на бюджета в Народното събрание и по този начин върза ръцете на служебното правителство", допълни Румен Радев.

Изрази надежда изборите на 11 юли да доведат до редовен кабинет.

"Не искам да мисля, че ще отидем на трети парламентарни избори тази година и аз се надявам партиите да проявят и благоразумие, и отговорност и след следващите избори, и в рамките на следващия парламент те да съставят правителство", добави президентът.

Ревизия на предишното управление за два месеца заяви, че е невъзможна. И отхвърли обвиненията за олигархично свързани назначения в НАП и МВР.

"Няма как олигархията на Божков и на който щете олигарх да стане олигархия на Радев. Ние просто имаме различна ценностна система, те даже не се пресичат, моята и тази на предишния премиер. След като в една страна, макар и член на ЕС и НАТО, министър-председателят спи с пистолет до главата си, това означава, че има НСО, което да го пази, това означава, че в тази страна има мутри. След като има шкафчета на управляващи, натъпкани с евра и с кюлчета злато, това означава, че има мутри", отбеляза държавният глава.

Радев заяви, че всички очакват прокуратурата да влезе в своята законова роля.

"Режимът рухва и пред българската прокуратура има сериозна дилема - или да започне работа в интерес на обществото, или тя ще бъде завлечена от този рухващ режим заедно с него в небитието", категоричен е президентът Румен Радев.

За машинното гласуване смята, че не е най-доброто решение, но, че ограничава контролирания вот.

Във външнополитически план Радев заяви, че отдавна е дал своята оценка за Русия и, че вмешателство в националната ни сигурност е недопустимо.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Остава тежко състоянието на Владимир Каролев, в медикаментозна кома е
Остава тежко състоянието на Владимир Каролев, в медикаментозна кома е
От утре в клас се връщат учениците от 7-ми, 8-ми и 10-и клас
От утре в клас се връщат учениците от 7-ми, 8-ми и 10-и клас