НОВИНИ

Президентът Румен Радев се срещна с представители на американската компания "Локхийд Мартин"

президентът румен радев срещна представители американската компания локхийд мартин
Снимка: Президентство
bnt avatar logo
от БНТ
19:14, 13.12.2022
Чете се за: 02:07 мин.
У нас
Слушай новината

Придобиването на отбранителна техника е важен етап в процеса на модернизация на Въоръжените ни сили, но за да бъде тя пълноценна, трябва да бъде съпроводено от индустриално сътрудничество и трансфер на технологии. Това заяви президентът Румен Радев на среща с представители на американската компания "Локхийд Мартин", специализирана в самолетостроенето и ангажирана с производството на изтребителите Ф-16 Block 70 за българските Военновъздушни сили, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Радев изрази очакване започналото производство и доставката на изтребителите Ф-16 да бъдат реализирани в срок, за да може страната ни да съхранява и развива собствени способности за охраната на въздушното ни пространство. България продължава да търси устойчиви решения, които да не допуснат страната ни да загуби отбранителни способности, предвид изтичането на летателните ресурси на изтребителите МиГ-29 и забавената доставка на вече закупените изтребители Ф-16 Block 70, напомни президентът.

Създаването на условия за ремонт и поддръжка на летателната техника в България, което ще оптимизира влаганите от страната ни ресурси за отбрана, както и възможностите за развитие на нови отбранителни технологии у нас, също бяха сред обсъдените теми в рамките на срещата. По време на разговора бе изразен интересът на страната ни за задълбочаване на партньорството с американската компания и в областта на безпилотните летателни апарати.

Възможността за осигуряване на хеликоптери за обучение на български пилоти също бе сред поставените въпроси. Подкрепа в тази насока би допринесла за успешната реализация на проекта за създаване на система за спешна медицинска помощ по въздуха (HEMS), иницииран от президентската институция и заложен в Плана за възстановяване и устойчивост.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Община Пловдив: 26 млн. лева не достигат за довършването на стадион "Христо Ботев"
Община Пловдив: 26 млн. лева не достигат за довършването на стадион "Христо Ботев"
Кралят на Испания отличи проф. Христо Пимпирев
Кралят на Испания отличи проф. Христо Пимпирев