НОВИНИ

Президентството: Решение за присъединяване на Украйна към НАТО трябва да бъде взето едва след изработването на ясни параметри за мирното уреждане на конфликта

румен радев писмо зеленски българия подкрепя суверенитета териториалната цялост украйна
Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
17:10, 03.10.2022
Чете се за: 01:47 мин.
У нас
Слушай новината

Решение за присъединяване на Украйна към НАТО трябва да бъде взето едва след изработването на ясни параметри за мирното уреждане на конфликта между Русия и Украйна, които да бъдат приети и приложени и от двете воюващи държави. Това заявяват от прессекретариата на президента Румен Радев.

Позицията е по повод приетата от президентите на някои страни от Централна и Източна Европа декларация по отношение на Украйна и нейното членство в НАТО, към която не се присъединиха България и други страни от региона.

В позицията на президентството се казва още, че държавният глава не се присъединява към пълния текст на декларацията, приета от някои държави в Източна Европа, по отношение на членството на Украйна в НАТО. Президентът Румен Радев подкрепя останалите позиции, съдържащи се в документа.

България е част от декларацията от срещата на върха на НАТО в Букурещ през 2008 г. относно присъединяване на Украйна в бъдеще, но тази декларация е приета в съвсем различна среда на сигурност. Военните действия на територията на Украйна днес изискват нейното членство в Алианса да бъде обсъдено в рамките на пълния състав на Северноатлантическия съвет и да не води към риск от прякото въвличане на страните от НАТО във войната, се казва още в позицията.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Флорентино Перес: Никой не се съмнява, че Бензема ще спечели Златната топка
Флорентино Перес: Никой не се съмнява, че Бензема ще спечели Златната топка
Слави Трифонов благодари за доверието към ИТН: Всичко тепърва предстои
Слави Трифонов благодари за доверието към ИТН: Всичко тепърва предстои