НОВИНИ

Природният газ поскъпва с около 2% през април

природният газ поевтинява февруари
bnt avatar logo
от БНТ
15:51, 01.04.2024
Чете се за: 02:32 мин.
У нас
Слушай новината

Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена на природния газ за април в размер на 58,84 лв./MWh, без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. Това е с около 2% по-висока стойност спрямо март, когато газът се търгуваше на 57,59 лв./MWh, съобщиха от енергийния регулатор.

В утвърдената цена на природния газ са включени: компонента цена на природния газ на вход на газопреносните мрежи, компонента за дейността „обществена доставка“ по чл. 17, ал. 7 от НРЦПГ и компонента за компенсиране на разходи по чл. 11а, ал. 2 от НРЦПГ, покриваща разходите на "Булгаргаз" ЕАД за съхранение на количества в газохранилището в „Чирен“, в изпълнение на задължения по Плана за действие при извънредни ситуации.

Комисията утвърди цената след извършен анализ на внесените днес от „Булгаргаз“ ЕАД актуални данни, формиращи цената на природния газ за април. Те отчитат котировките на международните газови пазари до 31 март 2024 г. включително.

Регулаторът установи, че общото прогнозно количество за вътрешния пазар е осигурено от три различни източника за доставка. В ценовия микс за април е включено цялото договорено количество азерски природен газ, доставян по интерконектора „България - Гърция“, съгласно действащия дългосрочен договор с Азербайджан. Тези количества покриват 51,07% от потреблението за месеца и допринасят за постигането на благоприятни цени на синьото гориво.

„Булгаргаз“ е сключил за април договор за доставка на втечнен природен газ с търговец от региона, след тръжна процедура, при изисквания за минимална доставна цена и предложен начин на плащане. В ценовия микс общественият доставчик е включил и количества природен газ от добив от ПГХ „Чирен“.

С осигурените количества се покриват ангажиментите на обществения доставчик за м. април - към крайните снабдители и топлофикационните дружества, както и количествата по двустранните договори с индустриални клиенти.

Решението на КЕВР за утвърждаване на цената на природния газ за април 2024 г. ще бъде публикувано на интернет страницата на регулатора.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Болоня крачи смело към Шампионската лига след победа с 3:0 срещу Салернитана
Болоня крачи смело към Шампионската лига след победа с 3:0 срещу Салернитана
Времето през април: Най-ниските температури ще са между минус 2° и 3°, а най-високите - между 27° и 32°
Времето през април: Най-ниските температури ще са между минус 2° и 3°, а най-високите - между 27° и 32°