НОВИНИ

Призванието учител - все повече млади хора избират професията

Какво ги мотивира?

bnt avatar logo
от БНТ
11:50, 18.02.2024
Чете се за: 03:47 мин.
У нас
Слушай новината

Все повече млади хора избират да бъдат учители. Причината за това са повишените през последните години възнаграждения в сферата на образованието. Какво мотивира учителите да останат в професията?

Преди 20 години Ганка Топалова завършва Шуменския университет и веднага започва работа като учител по български език и литература. Разказва, че първите години в професията не са били лесни.

"Започнах работа със 197 лева заплата. Работих като учител благодарение на това, че съпругът ми ме подкрепеше и всъщност той издържаше семейството", заяви Ганка Tопалова, учител по български език и литература в VII СОУ "Найден Геров" - Варна.

Преди години учителските специалности в университетите били сред най-нежеланите от кандидат-студентите. Младите хора, които все пак избирали тази професия, рядко стигали до класните стаи заради ниското заплащане.

"Изключително предизвикателство беше в едни много трудни години, в които имаше проблем и с поведението на учениците, и с отношението от друга страна на родителите. Но мисля, че първите години на работа ме калиха изключително много да изграждам връзка между себе си и учениците", допълни Ганка Tопалова.

Когато в една професия няма пари, нито престиж, те водят само ентусиазмът и личната мотивация, казва Ганка Топалова. А тя има достатъчно и от двете - затова продължава смело напред в учителската професия.

"Един човек, който е учител, той не работи за заплата. Това, което може да мотивира учителя и всъщност, което на мен ми дава огромно удоволствие за работа, са децата и постигнатите успехи с тях. С течение на времето нещата се промениха в училище. Заплащането се подобри", коментира Ганка Tопалова.

Това е и причината интересът към учителската професия през последните години все повече да се засилва.

"Мотивацията е много различна. Учителската заплата е 125% от средната. Един млад учител в момента стартира с 1700 лева. В интерес на истината идват нови колеги в училище. Прави впечатление обаче, че обикновено това са хора, които си сменят специалността на една прозряла възраст, инженери много често си сменят специалността и стават начални учители. Хубавото е, че вече се появяват обаче и млади колеги. И една част от тях са мотивирани изключително много за работа. В нашето училище имаме такива колеги и е истинско удоволствие да работиш с тях", каза още Ганка Tопалова.

Освен по-доброто заплащане и желанието на все повече млади хора да станат учители Ганка Топалова отчита още една положителна промяна - с всяка изминала година учениците стават все по-мотивирани и уверени в собствените си сили и възможности. А постигнатите от тях успехи са най-голямото удовлетворение за положените усилия от техните учители, допълва Топалова.

Репортер: Петя Иванова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стойчо Стоев и Тодор Янчев в "Арена спорт"
Стойчо Стоев и Тодор Янчев в "Арена спорт"
Стеф Къри победи Сабрина Йонеску в специалната надпревара за три точки преди Мача на звездите на НБА
Стеф Къри победи Сабрина Йонеску в специалната надпревара за три точки преди Мача на звездите на НБА