НОВИНИ

Процедурата за избор на главен прокурор и председател на ВАС трябва да продължи, смята правосъдният министър

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
10:08, 17.10.2024 (обновена)
Чете се за: 03:05 мин.
У нас
Снимка: БТА/Архив
Слушай новината

Процедурата за избор на главен прокурор и председател на Върховния административен съд трябва да продължи, защото не е редно ръководители на органи да бъдат с изтекли мандати и да се управляват от временно изпълняващи длъжностите. Това заяви служебният правосъден министър Мария Павлова пред днешното заседание на ВСС. Според Павлова Конституцията го позволява, и процедурата трябва да бъде извървявана.

Дали президентът няма да подпише указ за назначаване на главен прокурор и председател на ВАС, е нещо, което ще видим през януари или март, посочи тя и допълни, че както за главен прокурор, така няма да предложи и кандидатура за председател на ВАС.

Павлова допълни, че Народното събрание през последните две години дори не е приело правила за избора и не е показало елементарно желание за процедурата.

"Аз пък считам, че не е редно всички органи да продължават да бъдат с изтекли мандати и да се управляват от временно изпълняващи длъжностите. Искам само да попитам какво направи НС последните 2 години, за да инициира процедура по избор на нов ВСС. Минаха три Народни събрания за 2 г., те дори не приеха правила. Нито едно от тях. Не показаха елементарно желание да отпочнат процедура. Напротив, отмениха избора на магистратската квота, НС не предприема каквито и да е действия, за да избере техните 11 човека. Заради тази ситуация, аз мисля, че ВСС няма да отпочне избор за нова магистратска, на нова квота от магистрати, докато НС не избере тяхната, защото изпадат отново в хипотеза изборът им да бъде отменен", каза Мария Павлова - служебен министър на правосъдието.

"Внушенията за липса на морален интегритет и нелегитимност за състава на Съвета, за зависимост от политическа конюнктура и други, явно са част от политическата риторика в условията на поредни предсрочни парламентарни избори, но представлява груба и безпрецедентна намеса в независимостта на съдебната система", подчерта Боян Магдалинчев - представляващ ВСС.

От Софийския адвокатски съвет също излязоха с позиция. Оттам призовават и двете процедури да бъдат спрени докато не бъде избрани нов ВСС. Също така призоват Борислав Сарафов да оттегли кандидатурата си. Гласуването за обвинител номер едно е насрочено за 16 януари. Днес стана ясно, че на 20 март трябва да се проведе избора
на председател на ВАС.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
15 магистрати са били подслушвани със СРС през последните 6 години
15 магистрати са били подслушвани със СРС през последните 6 години
Синер и Алкарас стартираха успешно на демонстративния тенис турнир в Рияд
Синер и Алкарас стартираха успешно на демонстративния тенис турнир в Рияд