НОВИНИ

Проф. д-р Мутафчийски: Наивно е да се смята, че ще бъдем пощадени от коронавируса

bnt avatar logo
от БНТ
09:26, 01.03.2020
5953
Чете се за: 01:10 мин.
Още

Наивно е да се смята, че ние ще бъдем пощадени от една въздушно-капкова инфекция, така че е въпрос на време коронавирусът да бъде регистриран в България. До момента обаче нямаме доказан такъв случай. Това коментира в "Денят започва" с Георги Любенов проф. д-р Венцислав Мутафчийски, началник на ВМА и председател на кризисния щаб за коронавируса.

Всеки ден, в който не откриваме случай на коронавирус, не ни успокоява, а ни мобилизира за мерките, които трябва да вземем, категоричен е началникът на ВМА.

Проф. д-р Венцислав Мутафчийски, началник на ВМА: За последните 24 часа са постъпили 22 лица със симптоми на вирусно заболяване и епидемиологично са свързани със страни като Италия. За всички проби към тази сутрин можем да кажем, че са отрицателни.

Държавата ни е задължена при първи положителни проби за коронавируса да ги изпрати в две референтни лаборатории в Европа - в Берлин и в Нидерландия, където трябва да се препотвърдят, каза още проф. д-р Мутафчийски.

С голям интерес щабът наблюдава какво ще потвърдят тези лаборатории за няколко европейски държави, в които обявиха по един случай и той не се реплицира вече четвърти ден.

Проф. д-р Венцислав Мутафчийски, началник на ВМА: Това е интересна тенденция, защото самата методика допуска фалшиви положителни резултати, затова контролът е много строг и всеки положителен случай трябва да се препортвърди.

Резултатите на 10 пациента във ВМА се очаква да станат ясни днес. От страната се очакват не повече от 5-6 проби. Интензитетът на пациенти не е особено голям.

Проф. д-р Венцислав Мутафчийски, началник на ВМА: Най-голям скок в Европа се бележи в Италия - за последното денонощие около 500 души са новорегистрирани, но се наблюдава ниска смъртност в европейските страни.

Ако има регистриран случай на коронавирус, но той е само на едно място, тогава мерките не са толкова крути, по-сериозна е ситуацията когато има заболяване в няколко огнища, каза още проф. д-р Мутафчийски.

Гръбнакът на епидемията в Китай вече се прекършва. Новите случаи са много по-малко, подчерта началникът на ВМА.

Какви са най-подходящите мерки за защита от коронавируса и оправдана ли е паниката в обществото - вижте целия разговор с проф. д-р Мутафчийски във видеото!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премиерът Борисов: Простете за нещата, които съм сбъркал или съм могъл да направя по-добре!
Премиерът Борисов: Простете за нещата, които съм сбъркал или съм могъл да направя по-добре!
Росен Рапчев: Толсистемата е пряко свързана с безопасността по пътищата
Росен Рапчев: Толсистемата е пряко свързана с безопасността по пътищата