НОВИНИ

Прогноза: Възстановяването на икономиката реално ще започне през 2022 г.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
19:30, 20.10.2020
Чете се за: 00:57 мин.
У нас
прогноза възстановяването икономиката реално 2022

Реалното възстановяване на икономиката се очаква да бъде през 2022 година най-рано. Това показва есеннна макроикономическа прогноза на Министерството на финансите публикувана днес. Анализът е направен при съобразяване със сегашната епидемиологична обстановка.

От финансовото министерство констатират, че увеличената несигурност през 2020г.се отразява в по-висока склонност към спестяване, отлагане на разходи за дълготрайни стоки и в по-ниско търсене на кредити. През следващата година търсенето на кредити ще се ускори, но при фирмите то ще бъде по-слабо изразено, поради очакваната все още слаба инвестиционна активност в частния сектор.

Прогнозата е реалният брутен вътрешен продукт (БВП) през 2020г. да се понижи с3%, като през второто полугодие се очаква частично подобрение на икономическата активност в страната. То се изразява в забавяне на спада при потреблението на домакинствата, а публичните разходи за потребление и инвестиции ще имат положителен импулс за БВП.

Очаква се европейската икономика да се свие с 8.3% през 2020г., докато спадът на световния БВП ще е с 4.7%. Растежи ще се наблюдават от 2021г.,като икономическата активност в ЕС ще нарасне с 5.8%, а на света–с 5.1%. Възстановяването ще е по-бързо при развиващите се пазари, като световната икономика ще достигне предкризисните си нива по-рано, сравнено с европейската, сочат прогнозите.

Заедно с възстановяването на икономиката през 2021г.се очаква коефициентът на безработица отново да възстанови низходящия си тренд, наблюдаван през преобладаващата част от последните десет години и средногодишната стойност на показателя за 2021г.да намалее до 5.2% и до 4.6% през 2022г. След това прогнозите са коефициентът на безработица да се стабилизира около достигнатото ниво преди кризата причинена от пандемията.

През 2021 г. домакинствата отново ще започнат да търсят кредити, сочи прогноза на финансовото ведомство. Това ще подпомогне възстановяването на потребителските им разходи, в синхрон с ускорението в растежа на компенсациите на наетите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Противогрипните ваксини в аптеките свършиха
Противогрипните ваксини в аптеките свършиха
Илияна Йотова настоява за национална програма за справяне с кризата с коронавируса
Илияна Йотова настоява за национална програма за справяне с кризата с коронавируса