НОВИНИ

Произвеждат нови 8 влака за 134 млн. лв. за метрото

произвеждат влака 134 млн метрото
bnt avatar logo
от БНТ
16:06, 16.02.2024
Чете се за: 01:52 мин.
У нас
Слушай новината

Нови 8 влака ще возят пътниците в софийското метро след 2 години, съобщиха от Столичната община. Те ще бъдат произведени от един от най-големите европейски индустриални конгломерати – "Шкода".

Плановете са новите влакове да влязат в експлоатация по линии №№ 1, 2 и 4.

Целта е с въвеждането в експлоатация през 2026 г. на осемте влака и на изграждащата се в момента междинна станция между спирките "Сливница" и "Обеля" да се намалят интервалите на движение по линии №№ 1, 2 и 4, предвид нарастването на пътникопотока през последните 2 години и след пускането на новата метростанция. Очаква се тя да обслужва в перспектива над 8000 пътници от трите жп направления в западна посока.

Проектът на влаковете е одобрен на 24 ноември 2023 г. Предвижда се до края на януари 2025 г. да бъдат готови осемте коша на мотрисите. Първият влак ще бъде готов през юли 2025 г., вторият – през август, третият – през ноември, а последният осми влак трябва да бъде приет през март 2026 г., съобщават от "Метрополитен".

Ще има места за хора с увреждания и велосипеди. Максималната скорост, която ще развиват, е 90 км/ч. Първият влак, който пристигне, ще бъде подложен на серия от изпитания и чак след това въведен в експлоатация.

Стойността на поръчката е 134 млн. лева. Досега са платени 30% аванс и 10% за проектиране чрез ОП "Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014 – 2020 с безвъзмездна финансова помощ от Кохезионния фонд на ЕС. За останалата сума "Метрополитен" кандидатства по ОП "Развитие на регионите".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Григор Димитров надви коравия Шевченко и ще играе на полуфиналите в Ротердам
Григор Димитров надви коравия Шевченко и ще играе на полуфиналите в Ротердам
Нови мерки за фермерите и превозвачите обяви румънският премиер Марчел Чолаку
Нови мерки за фермерите и превозвачите обяви румънският премиер Марчел Чолаку