Прокуратата за твърденията на ЛиЛана: 10 съдебни състава потвърдиха тезата, че е извършила престъпления

от БНТ
14:32, 10.08.2020
Чете се за: 00:41 мин.
У нас
прокуратата твърденията лилана съдебни състава дават предположение извършила престъпления
Снимка: БГНЕС

По повод отправени твърдения на Лиляна Деянова (популярна с псевдонима ЛиЛана) от ефира на частна медия, че повдигнатото й обвинение за отклоняване на средства по европейски проекти е манипулация на държавното обвинение, Специализираната прокуратура съобщава:

До момента 10 съдебни състава на Специализирания наказателен съд и Апелативния специализиран наказателен съд потвърдиха тезата на прокуратурата, че събраните доказателства, по обвиненията, за които Деянова е привлечена към наказателна отговорност, дават основание да се изведе обосновано предположение, че е извършила престъпленията, за които е обвинена.

Категорично установено е, че активът по един от проектите, представляващ безпилотен летателен апарат (дрон), е с произход Република Китай, а не фирмата на обвиняемата по същото дело А.Й., получила европейско финансиране за неговото разработване.

Предмет на разследването на Специализираната прокуратура са общо 11 договора с европейско финансиране на обща стойност 4 883 298,72 лева.

Във връзка с действията по разследването и събраните документи от ДАНС и Специализираната прокуратура, Министерството на икономиката е предприело процедури по 100-процентова корекция (възстановяване) на платените суми по 4 договора. Два от договорите са прекратени, без по тях да са предоставяни средства, а един е в процес на прекратяване. По останалите 4 договора са назначени технически експертизи, чиито заключения се очакват.

За разследването на Специализираната прокуратура на 11-те договора е информирана Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
ЦСКА-София с лесен съперник на старта на Лига Европа
ЦСКА-София с лесен съперник на старта на Лига Европа
От 11 август животновъди и пчелари кандидатстват по de minimis
От 11 август животновъди и пчелари кандидатстват по de minimis