НОВИНИ

Прокуратурата проверява 25 преписки и разследвания, свързани с Мартин Божанов

Заради множество откази от образуване на досъдебни производства е възложен преглед на всички актове на магистратите

прокуратурата иска постоянен арест задържаните убийството мъж района софия
bnt avatar logo
от БНТ
12:51, 06.02.2024
Чете се за: 02:15 мин.
У нас
Слушай новината

Изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов разпореди служебни проверки по преписки и досъдебни производства, свързани с Мартин Божанов - Нотариуса, който беше показно разстрелян в София.

Справка в деловодната система на прокуратурата сочи, че от 2004 г. до настоящия момент са налице 25 преписки и досъдебни производства, свързани с Божанов, по които същият е бил страна – обвиняем, жалбоподател, свидетел и др.

По-голямата част от преписките и досъдебните производства са водени в Софийска районна прокуратура и са във връзка с извършвани от Божанов измами с недвижими имоти и други. Сред преписките има и такава, която е била обект на висок обществен интерес във връзка с журналистическо разследване, по която е постановен отказ от образуване на досъдебно производство.

По отделени материали от същата преписка в Софийска градска прокуратура през втората половина на 2023 г. е образувано досъдебно производство за ръководене на организирана престъпна група за извършване на имотни измами и за упражняване на противозаконно влияние върху дейността на орган на власт, която е действала в периода 2010 - 2020 г. Работата по случая продължава, като срокът на разследване е удължен с два месеца, считано от 27 декември 2023 г.

Във връзка с множество откази от образуване на досъдебно производство, постановени предимно от прокурори от СРП, както и от други прокуратури, на въззивните прокуратури се възлага преглед на всички актове с оглед установяване законосъобразността на действията на наблюдаващите магистрати. Обект на проверките ще бъдат още срочността и ритмичността на водените преписки и дела и своевременното упражняване на правомощия от следователите и прокурорите.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Джесика Пегула неочаквано прекрати работата си със своя наставник Дейвид Уит
Джесика Пегула неочаквано прекрати работата си със своя наставник Дейвид Уит
Руската антидопингова агенция увери, че следи стриктно изявите на Камила Валиева по време на наказанието ѝ
Руската антидопингова агенция увери, че следи стриктно изявите на Камила Валиева по време на наказанието ѝ