НОВИНИ

Прокуратурата сезира ДНСК за безопасността на лифтовете

прокуратурата сезира днск безопасността лифтовете
Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
13:20, 08.07.2020
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

Върховната административна прокуратурата (ВАП) сезира Дирекцията за национален строителен контрол и Държавната агенция за метрология и технически надзор (ДАМТН) да предприемат мерки за преустановяване на нарушения, както и зае стриктно спазване на разпоредбите, свързани с безопасната експлоатация на кабинковите и открити лифтове в страната.

Поводът е мащабна проверка на двете институции на всичките 120 броя съоръжения у нас, уточняват от държавното обвинение.

Проверката е разпоредена отново от Върховната административна прокуратура, през 2019 година.

Тогава е установено, че от всичките 120 броя линии – при 71 от съоръженията няма нарушения, за 49 – няма данни за наличие на издадени строителни книжа, както и за въвеждането им в експлоатация.

Без документи за въвеждане в експлоатация, включително и без данни за издадени разрешения за строеж са 43 лифта и въжени линии. Липсват данни за техническото състояние на 14 обекта. Четири от тях са в лошо техническо състояние, но те и не се експлоатират.

Установено е незаконно строителство на Клуб "Руска баня", изграден на начална станция на въжена линия Кабинков лифт "Княжево-Копитото", в Природен парк "Витоша".

Най-често повтарящи се нарушения на строителните правила и норми са на "Витоша" – 13 съоръжения; "Белица" – 7 и "Мальовица" – 5.

Най-често Наредбата за безопасната експлоатация и техническия надзор на въжени линии е нарушавана от "Витоша" и "Боровец".

Въз основа на установеното, от прокуратурата заключават, че мерките, свързани с безопасната експлоатация на кабинковите и въжени линии в страната, досега не са били обект на задълбочен анализ и проверка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
 Дига на канал в Пазарджишко се скъса, обявяват частично бедствено положение
Дига на канал в Пазарджишко се скъса, обявяват частично бедствено положение
Пелегрини е новият мениджър на Бетис
Пелегрини е новият мениджър на Бетис