Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Прокуратурата в Битоля повдигна обвинение на председателя на закрития български клуб “Иван Михайлов”

Александър Марков
от Александър Марков
17:39, 03.05.2023
Чете се за: 02:07 мин.
Балкани
комисията имената рсм името центъра иван михайлов провокация македонския народ
Слушай новината

Прокуратурата в Битоля повдигна обвинение на Люпчо Георгивески, председателя на закрития Български културен клуб “Иван Михайлов” в града. Обвинението е за предизвикване на омраза, раздор и нетърпимост на национална, расова, религиозна и друга дискриминационна основа, както и за продължаващо престъпление - разпространение на расистки и ксенофобски материали чрез компютърна система.

В обвинението е записано, че Люпчо Георгиевски, като упълномощено лице на Сдружение „Културен център Иван Михайлов“, с намерение да накърни чувствата на членовете на еврейската общност, поставил ползваното от сдружението пространство именно в т.нар. Еврейски квартал в Битоля, тоест на същата улица, където се намира сградата, известна като "Пионерски дом", в която преди Втората световна война се е помещавало Сдружението на младите евреи "Хашомер хацеир".”

Това пространство е било официално открито за ползване от членове на Сдружение „Културен център Иван Михайлов“ на 16 април 2022 г. – Шабат и първия ден на Песах – един от най-големите еврейски празници. С цел популяризиране на живота, идеологията, реабилитация и осветяване на образа и делото на Иван Михайлов, което е декларирана цел в Устава на сдружението, подсъдимият е допуснал на входа на помещението да бъде поставена табела с цитат от Иван Ванчо Михайлов, отричащ уникалността на македонската нация, се посочва още в обвинението.

Според обвинението, с публикациите си във Фейсбук Георгиевски отричал македонския език, нация и идентичност, както и антифашистката борба от 41 - 45 г. при създаването на македонската държава.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Патентоваха модел за инвитро размножаване на защитеното Орфеево цвете
Патентоваха модел за инвитро размножаване на защитеното Орфеево цвете
България приключи с пълен комплект медали на европейското по бокс за младежи и девойки
България приключи с пълен комплект медали на европейското по бокс за младежи и девойки