Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Прокурорската колегия към ВСС изрази пред ЕК тревога за независимостта на съдебната власт у нас

от БНТ
21:34, 16.02.2022
Чете се за: 03:02 мин.
По света
всс избира председател върховния касационен съд
Слушай новината

Прокурорската колегия на ВСС е обсъдила с представители на кабинета на заместник-председателя на Европейската комисия Вера Йоурова решенията за закриване на органите на специализираното правосъдие, за намаляване на бюджета на прокуратурата и исканията за оставката на главния прокурор.

Прокурорите изразяват тревога за независимостта на съдебната власт у нас.

Ето и цялата им позиция:

"Акцент в разговорите бяха опасностите от нарушаване на принципите за разделение на властите и върховенството на закона, предвид динамичната ситуация в страната и политическите обструкции спрямо съдебната власт, в частност ПРБ. Изложени бяха притеснителни факти и обстоятелства от последните седмици, във връзка с политическата декларация на управляващите партии от 14.01.2022 г. с призив за оставка на главния прокурор; Законопроекта на Министерството на правосъдието за промени в Закона за съдебната власт от 28.01.2022 г. и предложението за намаляване на текущите разходи на ПРБ за 2022 г. с 20 млн. лв.

Посочена бе реалната опасност самоцелните политически решения да доведат до връщане на престъпността на нивото от 2012 г., когато започват работа специализираните съд и прокуратура, създадени по препоръка на Европейската комисия от 2009 г. Отбелязано бе, че резултатите от тяхната дейност съответстват на законодателния замисъл за противодействие на организираната престъпност и корупцията по високите етажи на властта. Изложените аргументи за ефективността и ефикасността на прокуратурата бяха подкрепени със статистически данни от Анализа на Специализираната прокуратура, следствения отдел към нея и Апелативната специализирана прокуратура за периода 2012 – 2020 г.

Прокурорската колегия изрази категорично несъгласие с мотивите за редуциране бюджета на прокуратурата, според които „ще се постигне бързо и ефективно реформиране на ПРБ“. Споделена бе увереността, че вносителите са наясно с функцията на бюджета на съдебната власт като гарант на нейната независимост, поради което намаляването му представлява инструмент за неправомерен натиск върху прокуратурата. Съобщено бе за приетото от Прокурорската колегия становище в тази връзка, което ще бъде разгледано на заседание на Пленума на ВСС.

Представителите на европейския комисар посочиха, че получават информация за ситуацията в съдебната власт в България по различни канали, включително от съдебни структури и се ангажираха да проучат в подробности предоставените данни. Те поясниха, че ще разгледат всички предоставени им документи, въз основа на които ще изразят становище. Подчертано бе, всеки опит за намеса върху независимостта на съдебната власт, се възприема сериозно, особено в контекста на Механизма за сътрудничество и проверка и на Механизма за върховенството на закона."

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Стефан Георгиев: Успехът на Алберт не е изненада, очаквах от него медал
Стефан Георгиев: Успехът на Алберт не е изненада, очаквах от него медал
Измамни обяви в интернет предлагат лечение на COVID-19 с лепенки
Измамни обяви в интернет предлагат лечение на COVID-19 с лепенки