НОВИНИ

Променят организацията на изчакване на тирове в района на "Дунав мост" при Русе

променят организацията изчакване тирове района дунав мост русе
bnt avatar logo
от БНТ
17:31, 20.03.2020
Чете се за: 01:19 мин.
Сигурност и правосъдие

Нова организация за изчакване на тировете се създава в района на "Дунав мост" при Русе. Това съобщи на брифинг пред медиите областният управител Галин Григоров.

Той уточни, че към момента няма проблеми в придвижването и преминаването на камионите през граничния пункт от България към Румъния. От другата страна на реката обаче опашката е над 20 км.

"В момента има европейски коридори, които ограничават движението на товарни автомобили по всичките пунктове. На територията на Северна България към настоящия момент има само 3 пункта, които пропускат товарни автомобили. Най-голямо е натоварването в района на Русе – Гюргево. Затова предприехме мерки, за да няма задръстване“, заяви Григоров.

При образуване на колона от автомобили, близо 2 км от нея ще бъде изместена от главния път Русе – Силистра на булевард "България". Вече е създадена необходимата за целта организация от Областната дирекция на МВР и Община Русе. Освен това "Пристанищна инфраструктура" до няколко дни трябва да изгради временна площадка, на която ще могат да паркират около 60 товарни автомобила в района на булевард "Тутракан". Ще се координира и с останалите области, при идване на по-голям брой тирове от Южна България, част от тях да изчакват в Стара Загора и Велико Търново, за да не се струпват всички при ГКПП "Дунав мост". При необходимост и екипи на Жандармерията ще подпомагат Областната дирекция на МВР в организацията на движението. Областно пътно управление има ангажимент да подсигури и химични тоалетни и периодично почистване на районите за изчакване на камионите.

Що се касае до ограниченията относно струпване на хора на едно място, Григоров коментира, че има издадена заповед от прокуратурата, която забранява събирането на едно място на повече от двама възрастни. За нейното изпълнение се следи от общинските служители и органите на МВР.

Към момента в областта общият брой на поставените под карантина е 195.

Всички, пристигащи от чужбина също подлежат на контрол, като лично областният управител е разпратил анкетни карти за влизащите в страната на всяка една от общините в Русенско. До издаване на предписания от Регионалната здравна инспекция, полицейските служители ще могат да задължават хората да останат в тях в период от 7 дни.

Проведени са и поредица от разговори с представителите на военните структури в областта, като при необходимост те са готови да окажат пълно съдействие.

Към настоящия момент не се обмисля възможността за ограничаване на влизането и излизането на територията на областта, както и въвеждането на вечерен час.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Експерти: Принц Уилям може да застане временно начело на кралството
Експерти: Принц Уилям може да застане временно начело на кралството
СЗО и ЕАЛ публикуваха актуализирани насоки относно използването на ибупрофен при COVID-19
СЗО и ЕАЛ публикуваха актуализирани насоки относно използването на ибупрофен при COVID-19