НОВИНИ

Противопоставянето между Алжир и Мароко заплашва доставките на газ за Испания

противопоставянето алжир мароко заплашва доставките газ испания
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
09:39, 30.09.2021
Чете се за: 02:42 мин.
По света
Слушай новината

Алжир изпомпва огромни обеми газ през Мароко в Европа, но тъй като споразумението между Алжир и Рабат, които са в конфликт, изтича скоро, експерти прогнозират, че крановете скоро може да бъдат затворени.

Това би ударило доставките на газ за Испания, точно когато цените в цяла Европа се покачват и преди настъпването на зимата. Испанският външен министър Хозе Мануел Албарес трябваше да пристигне в Алжир в четвъртък, за да обсъди въпроса, съобщиха от кабинетът му пред АФП.

Алжир - най-големият износител на природен газ в Африка, използва тръбопровода Газ-Магреб-Европа (GME) от 1996 г., за да доставя няколко милиарда кубически метра годишно за Испания и Португалия.

Но договорът за GME трябва да изтече в края на октомври - малко повече от два месеца, след като Алжир прекъсна дипломатическите връзки с Рабат заради "враждебни действия".

През август енергийният министър Мохамед Аркаб каза на испанския посланик Фернандо Моран, че Алжир е готов да достави целия си износ за Испания по алтернативен подводен тръбопровод, заобикалящ Мароко.

"Сделката за продължаване на споразумението за GME преди 31 октомври е малко вероятна", каза експертът по геополитика на Магреба Джеф Портър.

В светлината на липсата на дипломатически канали между Рабат и Алжир е трудно да се види някакъв път за преговори, смята той.

За разлика от границата им, затворена от 1994 г., газопроводът GME остава отворен четвърт век, въпреки многократните кризи.

И двете страни имат полза от това: Мароко получава около един милиард кубически метра газ годишно, половината от които купува, а за другата половина получава като транзитни такси на стойност около 50 милиона долара годишно, твърди марокански енергиен експерт.

В замяна на това Алжир получава рентабилен маршрут за около половината от износа на газ за испанския и португалския пазар.

Въпреки това заради дипломатическото напрежение точно преди изтичането на договора, нова сделка съвсем не е сигурна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Можем да се заразим едновременно с грип и COVID-19, предупреждават от МЗ
Можем да се заразим едновременно с грип и COVID-19, предупреждават от МЗ
Светлин Тачев, "Галъп": Българският гражданин търси "нов месия" - Сакскобургготски, Борисов, Трифонов
Светлин Тачев, "Галъп": Българският гражданин търси "нов месия" - Сакскобургготски, Борисов, Трифонов