НОВИНИ

Проверка на факти: Има ли истински скелет на русалка в Националния музей на Дания?

Калина Попова
от Калина Попова
17:03, 29.09.2024
Чете се за: 04:25 мин.
Проверка на факти
проверка факти истински скелет русалка националния музей дания
Снимка:
Слушай новината

Снимка на скелет на русалка от Националния музей на Дания в Копенхаген обикаля социалните мрежи с едно и също описание:

"СКЕЛЕТ НА РУСАЛКА В НАЦИОНАЛНИЯ МУЗЕЙ В КОПЕНХАГЕН, ДАНИЯ. КОЙ ТВЪРДЕШЕ, ЧЕ НЯМАЛО РУСАЛКИ?"

Публикацията, на която попаднахме, е събрала над 2000 реакции и е споделена над 300 пъти.

Чрез обратно търсене в Google откриваме, че снимката е направена през юли 2012 година от фотографа Брайън Дж. Макмороу. Покрай това обаче намираме и немалко чуждоезични публикации със същата снимка, циркулиращи от години насам. Те предлагат "допълнение" към историята - че скелетът е "намерен от фермер, докато оре нивата си". Кой е фермерът обаче и кога е направено откритието - не се уточнява.

Разказът продължава: "Русалката от Харалдскар, показана за пръв път през 2012 г. в Националния музей на Дания в Копенхаген, е била на около 18 години, с дълга гъста коса и дълги остри кучешки зъби, също така е имала чанта, в която носи зъб от акула, опашка на змия, черупка от мида и цвете".

След проучване онлайн установяваме, че почти всичко от написаното горе е измислица.

"Русалката от Харалдскар" всъщност е дело на датската артистка Миле Руд. Истина е, че за първи път скелетът е показан в Националния музей на Дания в Копенхаген през 2012 година, но като част от специална изложба. Това е видимо в личния уебсайт на авторката в секция "Предишни проекти".

Отново от сайта на Миле Руд разбираме, че през 2013 г. скелетът е изложен в Музея на изкуствата в датския град Вайле. Година по-късно е изложен в зоологическата градина Одензе в централна Дания. През 2016 г. стига и до Морския музей в Елсинор, Дания.

Идеята

Русалките са дълбоко вплетени в скандинавския фолклор, но в случая Руд се вдъхновява от едно много известно истинско откритие в Дания - "Жената от Харалдскар", разказва зоологът д-р Карл Шукер в своя блог. През 1835 г. работници, копаещи в торфено блато край датско имение, откриват тялото на жена. Това, което заинтригува учените, е че макар очевидно да е много старо, тялото е изключително добре запазено - кожата, вътрешните органи и скелетът на жената са непокътнати. Повече от век след откритието - през 1977 г. е установено, че тялото датира около 490 г. преди новата ера.

Жената (а оттам и русалката) е кръстена на мястото, до което е открита - имение на име Харалдскар, построено през 15 век, на няколко километра от днешния датски град Вайле в Ютландия. Имотът е запазен и до днес - превърнат е в хотел.

Жената от Харалдскар е само едно от стотиците "блатни тела", открити в Дания и други страни в Северна Европа. За разлика от повечето древни човешки останки, тези тела често са добре запазени поради киселинността на водите в блатата, ниската темпуратура и липсата на кислород. Най-старото открито блатно тяло отново е от Дания - т.нар. "Мъж от Кьолберг", за когото се предполага, че датира от 8000 г. пр. н. е. или мезолита (Среднокаменната епоха).

Заключение: Твърдението, че в Националния музей на Дания е изложен скелет на истинска русалка, е невеярно. Скелетът е направен от артист и е показан в няколко изложби. Гореспоменатите публикации са измислени истории, вероятно вдъхновени от фолклора, тъй като и до днес няма научни доказателства за съществуването на русалки.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Джорджа Крачун спечели титлата на турнира във Варна
Джорджа Крачун спечели титлата на турнира във Варна
Намерено е тялото на Хасан Насрала
Намерено е тялото на Хасан Насрала