НОВИНИ

Птицевъдите: Изчезнали са 2,5 млн. яйца внос от Украйна

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
20:00, 22.03.2023
Чете се за: 05:55 мин.
У нас
птицевъдите изчезнали млн яйца внос украйна
Слушай новината

Комисията за защита на конкуренцията започна проверка в различни асоциации, търговски вериги и фирми от хранителния бранш заради високата инфлация. Според ведомството има основание да се предявяват твърдения за нарушаване на конкуренцията, така че цените да се вдигат повече от необходимото според пазара.

В тази връзка потърсихме председателя на Съюза на птицевъдите в България Ивайло Гълъбов. Сдружението е едно от проверяваните, като представители на КЗК са влезли в него и са иззели документи придружени от полицията.

Той заяви, че Съюзът на птицевъдите ще внесе искане за проверка от Агенцията по безопасност на храните. По данни на сдружението у нас са внесени 2,5 млн. яйца от Украйна, които не се продават в търговските обекти. От Съюза подозират, че има нарушение по тяхното пласиране и те се маркират с друг произход.

От Съюза на птицевъдите заявиха, че са едно от сдруженията, проверявани от Комисията за защита на конкуренцията заради съмнение за картел и оттам - вдигане на цените. По данни на сдружението от проверяващите е иззета само публична информация - данни на Евростат и на Министерството на земеделието. Оттам не очакват да бъдат санкционирани.

Ето какво каза Ивайло Гълъбов пред БНТ:

Какви са основанията за проверка в Съюза?

- Основанията за проверките, според връчената заповед на Комисията за защита на конкуренцията, са констатирането на нелоялни търговски практики при посещенията на цялата търговска верига. Ние в Съюза на птицевъдите нямаме никакво отношение към търговията на яйца и пилешко месо в България. Сдружение с нестопанска цел сме, което е регистрирано в обществен интерес, за да защитава интересите на членовете, а членовете ни са по-голяма част от производителите на пилешко месо и яйца в България. Най-малко влияем на пазара на търговията в България на първични продукти от птици.

Правени ли са проверки на вашите членове, на фирмите поотделно?

- Правени са проверки на нашите членове, разбира се. Проверките по фирмите са напълно естествени в следствие на обществения интерес и на фокуса, който беше привлечен на обществото и на администрацията, за по-високите цени и инфлацията в страната. Както в многото наши изявления, ние винаги сме давали информация и прогнози по отношение на цените, които са в отговор на обществения интерес. Други коментари по отношение на цени в нашата браншова организация не се правят, защото нямаме такива функции.

Какъв тип документи са иззети?

- При направената проверка бяха иззети документи, които съдържат обществена информация, която представлява анализи и съответно цени от агростатистиката, публикувана от Министерството на земеделието, статистиката на Евростат. Една от нашите задачи е тази пазарна информация да предоставяме на нашите членове, за да имат актуална информация как се движи бизнесът.
Разбира се, Комисията сигурно има основание да направи всеобхватни проверки, оказахме пълно съдействие, надяваме се че в протокола, който очакваме скоро да ни бъде връчен, няма да бъдат констатирани никакви нарушения в нашата дейност, която е напълно прозрачна. На днешното общо събрание на Съюза на птицевъдите, ако бяха дошли да направя проверка, щеше да заварят почти цялата администрация, представители на Министерството на земеделието, представители на Агенцията за безопасност на храните, на Държавен фонд "Земеделие" и 90% от птицевъдния бизнес в страната.
Нашата организация няма от какво да се притеснява, ще окажем пълно съдействие. Нещо повече, надяваме се проверките да продължат, за да се изпълнят функциите вменени на Комисията за защита на конкуренцията, защото по наши сведения, утре ще направим и запитване към Агенция митници за последните няколко дни в рамките на тази седмица в България са влезли около 2,5 млн. яйца за консумация, които по партньорска програма влизат от трети страни каквато е Украйна - при технологии, които не отговарят на европейските. Няма лошо да влизат такива яйца в страната, но ние в търговската мрежа не виждаме 30% от яйцата да са украински. Именно това ни дава основание да отправим сигнал към Агенцията за безопасност на храните - да провери от влизането на гранично-контролните пунктове до съответния регистриран склад и след това до търговските вериги къде отиват тези яйца.

Досега санкционирани ли сте по отношение на конкуренцията от комисията?

- Съюзът на птицевъдите не е санкциониран, но нашите членове са санкционирани преди 15 години, когато по подобен сценарий, при внезапна проверка установиха, че се водени разговори при широка среща, имахме подобен инцидент. Оттогава сме изключително внимателни, оттогава на публичните ни срещи не се коментират цени, дори с информационна цел.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Левски удържа Черноморец и достигна шести пореден финал за Купата
Левски удържа Черноморец и достигна шести пореден финал за Купата
Красимир Дунев: Надявам се на Световното всички да са спокойни и да изиграят съчетанията си добре
Красимир Дунев: Надявам се на Световното всички да са спокойни и да изиграят съчетанията си добре