Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Работници от "Арсенал" на протест за възстановяване на транспорта до завода

от БНТ , Източник: БГНЕС
14:02, 19.01.2022
Чете се за: 01:57 мин.
У нас
работници арсенал протест възстановяване транспорта завода
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Работници на казанлъшката оръжейница ,,Арсенал“ излязоха на протест с настояване да им бъде възстановен транспорта до работното място. Протестът се проведе пред сградата на Община Стара Загора.

От понеделник голяма част от състава на дружеството е в отпуск. Заповедта на изпълнителния директор на „Арсенал“ АД Николай Ибушев е в сила до 11 февруари. В нея е посочено, че няма да се движат и автобусите до други населени места, в това число и Стара Загора.

Хората казват, че транспортът и средствата, които им се полагат за отдалеченост няма да бъдат възстановени и след 11 февруари, и те ще бъдат принудени сами да търсят начини за придвижване до "Арсенал" в Казанлък и завода в Мъглиж.

Те стартираха и подписка, която ще внесат в Община Стара Загора. Ще бъде изпратена и до синдикалните организации.

Отпускът за голяма част от работниците в оръжейницата е следствие на голямото поскъпване на енергоносителите, суровините и металите на международните пазари, както и на разпространението на Омикрон. В предприятието работят близо 9000 души от региона.

Още в понеделник бе съобщено, че при изявено желание от работника или служителя, се разрешава ползването на неплатен отпуск с признаване на трудов и осигурителен стаж.

На ползвалите неплатен отпуск с признаване на трудов и осигурителен стаж ще бъдат предоставени ваучери за храна и здравноосигурителни вноски за сметка на работодателя.

При неотложна производствена необходимост на цехове, звена и участъци ще бъдат изготвени и утвърдени списъци за работа.

Предприетите действия са били съгласувани между ръководството на „Арсенал“ и двете синдикални организации в предприятието – КНСБ и КТ „Подкрепа“.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Засилват контрола в София на контактните на COVID-19 лица
Засилват контрола в София на контактните на COVID-19 лица
Българският отбор по биатлон с пълен състав и при мъжете, и при жените на Олимпиадата
Българският отбор по биатлон с пълен състав и при мъжете, и при жените на Олимпиадата