НОВИНИ

Работодателите призоваха за подновяване на изтичащия договор с "Газпром" за доставка на газ

газпром готов увеличи доставките европа
bnt avatar logo
от БНТ
14:33, 23.03.2022
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
Слушай новината

Притеснителни са изявленията в медиите от членове на правителството, че няма да се преговаря с „Газпром“. Това прави невъзможно дългосрочното планиране, бизнес средата става непредсказуема и води до отлив на инвестиции. Особено след като няма сигурни договорени количества и капацитет, както и яснота колко ще струва това на българския потребител.

Това се казва в позиция на Асоциацията на организациите на българските работодатели, която обединява национално представителните организации на бизнеса у нас.

Асен Василев: Преговори за нов договор с "Газпром" няма да има

Работодателските организации отбелязват, че България се е оказала единствената държава в ЕС с изтичащ договор за доставка на газ с "Газпром". Те призовават решенията, които взима правителството относно сигурността на енергийните доставки да бъдат и икономически обосновани.

"Несигурността на доставките на природен газ, както и непредвидимостта относно ценообразуването ще окажат негативно въздействие както върху битовия потребител и промишлеността, така и върху цялата икономика на страната." - се казва в позицията им.

От асоциацията изтъкват, че напълно подкрепят идеята за диверсифициране на газовите маршрути и доставки, но смятат, че от ключово значение е сигурността и непрекъсваемостта на доставките при запазване на конкурентоспособността на българската икономика.

"Считаме, че българската държава е длъжна да осигури енергийната сигурност на страната, след като България се оказва единствена в ЕС с изтичащ договор за доставка на природен газ от „Газпром Експорт“ ООО.

Намираме за задължително общественият доставчик да предприеме действия за подновяване на дългосрочния договор, чрез писмо за предоставяне на условия за нов договор, което не отменя действия за резервиране на капацитет и доставки от алтернативни източници.

Намираме за необходимо „Булгаргаз“ ЕАД да предприеме действия за директно участие в регионалния газов пазар чрез лицензиране в газовите борси на Балканите и ЕС и превръщането му в реален търговец на природен газ, работещ в интерес на българските потребители." - се казва в позицията на работодателските организации.

Работодателите отбелязват още, че към момента няма санкции от страна на ЕС за внос на природен газ от Русия и България следва да подкрепя тази позиция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Председателят на КЕВР: Цената на парното и газа ще расте, токът за бита няма да поскъпва
Председателят на КЕВР: Цената на парното и газа ще расте, токът за бита няма да поскъпва
Най-големият джакпот в историята на тотото е в тиража на 24 март
Най-големият джакпот в историята на тотото е в тиража на 24 март