НОВИНИ

Рашков: До месец мигрантите ще са в непосредствена близост до границите ни

Милена Кирова
от Милена Кирова
13:01, 27.08.2021
Чете се за: 02:00 мин.
У нас
живо отново изслушват рашков
Снимка: Архив
Слушай новината

По темата с бежанците, освен премиера, говори и вътрешния министър Бойко Рашков. На въпрос дали се планира увеличаването на центровете за бежанци, Рашков каза:

"Ние наблюдаваме внимателно миграционния натиск. В Иран има хиляди мигранти. Иран няма да може да се справи и тези мигранти, ще се насочат към нас. Гърция вече изгради преграда по границата с Турция. Ние имаме такова. Натискът се е повишил. До месец август със 17% е увеличението. Най-много опити за преминаването на границата с Турция има. Ние инспектирахме преградните съоръжения с Турция. През последните години то изобщо не е поддържано. Има срутища, има пробиви, абсолютно никаква поддръжка. Поддръжката е възложена на областните управители, но тя не е реализирана. Ще трябва в спешен порядък да се възстанови. Тези дни се проведе съвещание с областните управители и сега разполагаме със заявки за финансови средства, за да може всеки областен управител да поеме. Предвид опасността мигрантският натиск да се засили, се очаква да месец да са в непосредствена близост. Министерството на отбраната ще съдейства със сили и техника".

На въпрос на Кристиан Вигенин дали смята да отвори център в Елхово, Бойко Рашков каза:

"Към 23 август в центровете са настанени 953 лица при капацитет 1260. 16 август е отворен ремонтиран център в Елхово. Така капацитетът е увеличен с 200 места. Има готовност за разкриване на още места в Любимец и Елхово. Не се налага и предвижда изграждането на нови центрове. В село Боянова не се предвиждат".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Заради Софийския полумаратон променят организацията на движение в събота
Заради Софийския полумаратон променят организацията на движение в събота
Корнелия Нинова изпрати покани за разговори на партиите, вижте кога
Корнелия Нинова изпрати покани за разговори на партиите, вижте кога