Разбиха международна група, превеждала нелегални мигранти през Гърция

от БНТ
15:58, 23.07.2021
Чете се за: 03:30 мин.
По света
разбиха международна група превеждала нелегални мигранти гърция
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Специализираната прокуратура взе участие в международен екип за разследване заедно с гръцките власти, при което е разкрита организирана престъпна група, превеждала нелегални мигранти през държавната граница на Република Гърция.

В края на 2018 г. в Специализираната прокуратура е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 321, ал. 3 във връзка с ал. 2 от НК, за участие в организирана престъпна група, създадена с цел да върши престъпления по чл. 280 от НК - да превежда мигранти през държавни граници, но не през установените за това места.

Агенцията на Европейския съюз за сътрудничество в областта на наказателното правосъдие - Евроджъст, координира и оказа помощ на гръцките и българските правоохранителни власти, за да спрат дейността на международна организирана престъпна група за превоз на нелегални мигранти с цел имотна облага.

В деня на извършване на едновременни координирани действия по разследването на територията на двете държави са задържани общо 11 лица, пет на територията на България, заподозрени в съпричастност към престъпната дейност.

Нелегалните мигранти са превозвани през сухопътната граница от Турция в Гърция, но не през определените за това места, с мощни високопроходими моторни превозни средства до региона на Солун. Българската част от организираната престъпна група осъществявала логистична подкрепа за незаконното преминаване на държавна граница, като е предоставяла необходимите автомобили.

Организираната престъпна група е действала от две години, превозила е около 350 нелегални мигранти при общо 56 незаконни преминавания на границата на Република Гърция. Мигрантите са плащали между 2000 и 2500 евро на човек, а при едно преминаване през границата са превозвани 15 човека.

При едно от нелегалните преминавания през границата поради управление с висока скорост е настъпило пътнотранспортно произшествие. В резултат един от членовете на престъпната група е загинал, а 30 мигранти са ранени.

За извършване на незаконната си дейност престъпната група е използвала повече от 89 луксозни високопроходими моторни превозни средства, предоставени от българските участници в групата. Останалите членове - гръцки, турски и грузински граждани, са организирали и извършвали незаконните преминавания през границата на Гърция.

В деня на едновременните координирани действия по разследването са извършени претърсвания и изземвания в България и Гърция на 15 места, иззети са 29 моторни превозни средства, компютри, GPS оборудване, мобилни телефони, документи, пари и устройства за добиване на биткойни.

В България са иззети 11 превозни средства, над 30 телефонни апарати, множество документи, GPS оборудване, над 4000 евро и машина за добиване на биткойни.

Разследването на дейността на организираната престъпна група е започнало в края на 2018 г., а през септември 2020 г. Евроджъст е съдействал за създаването на първия по рода си съвместен екип за разследване между гръцките и българските правоохранителни органи.

Европол е предоставил допълнителна помощ на международния екип за разследване, като е осигурил полицейски служители на мястото и в деня на провеждане на операцията. В
международното разследване от гръцка страна са взели участие отделът за екстрадиция и международна правна помощ в Апелативна прокуратура, Солун, и отделът за организирана престъпност на Окръжна прокуратура в град Солун.

От българска страна операцията е ръководена от Специализираната прокуратура, която е координирала и ръководила действията на Следствен отдел към Специализирана прокуратура и ГДБОП-МВР.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Румен Радев провежда консултации с "Изправи се БГ! Ние идваме!"
Румен Радев провежда консултации с "Изправи се БГ! Ние идваме!"
ДПС след консултациите при Радев: Безусловна подкрепа няма
ДПС след консултациите при Радев: Безусловна подкрепа няма