НОВИНИ

Разказ от първо лице: Говори свидетел на катастрофата с Милен Цветков

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
18:10, 23.04.2020 (обновена)
26712
Чете се за: 03:01 мин.
У нас

Разказ от първо лице на свидетел на катастрофата, при която загина Милен Цветков. Според мъжа, пожелал анонимност, журналистът видимо е бил в много тежко състояние и не е бил контактен, когато е дошла линейката. Репортерът на "По света и у нас" Йоана Миланова участва и в експеримент с автомобилния състезател Крум Дончев, с когото преминаха по трасето.

По информация на "По света и у нас" вече са иззети всички записи от камери в района, които са заснели тежката катастрофа. Предстои да бъде направен анализ каква е била скоростта, която джипът, помел колата на Милен Цветков, е развил от кръстовището на булевард "Гоце Делчев" до момента на удара. Според наши източници в деня на катастрофата Кристиан Николов заедно с неговата компания опитал да напусне София през няколко КПП-та, но не бил пуснат от полицаите.

Късно снощи съдът прие, че има доказателства, че Кристиан в деня на инцидента е приел 4 вида наркотици - марихуана, кокаин, лексотан и амфетамини.

Пред съда Кристиан не изрази съжаление, което даде повод на съдебния състав да заключи, че той се отнася с безразличие към случилото се. Младежът поиска шанс да продължи образованието си в Германия, а адвокатите му дори се опитаха да оспорят, че той е бил зад волана. В крайна сметка съдът го остави в ареста.

Според един от свидетелите на катастрофата, която уби Милен Цветков, Спешна помощ и полицаите са пристигнали бързо на мястото.

Гръм като от експлозия. Това е първото нещо, което помни от жестокия удар мъж, работещ на броени метри от мястото на трагедията. С негови колеги веднага отишли да помогнат.

Свидетел на катастрофата: Там имаше хора, които го извадиха човека, видимо в тежко състояние, това, което видяхме ние, извадиха го от колата, оставиха го от страни.

Мъжът останал на място до идването на линейката.

Свидетел на катастрофата: Линейката дойде доста бързо реално, имаше полицаи на место, явно бяха близо.

БНТ: Той контактен ли беше, когато го качиха в линейката?

Свидетел на катастрофата: Не, поне така видяхме от страни.

През мястото на катастрофата преминахме с автомобилния състезател Крум Дончев. Той е категоричен, че участъкът не е потенциално опасен. Убеден е, че джипът, който помете автомобила на Милен Цветков се е движил с много висока скорост.

Крум Дончев - автомобилен състезател: Ако вземем предвид пълно ускорение от предходния светофар, да кажем автомобилът е бил в покой, до този светофар са около 400 метра. За тези 400 метра може да достигне и 160 км скорост"

В разпространените записи от камери в социалните мрежи, Крум Дончев не вижда опит на водача на джипа да избегне фаталния удар.

Крум Дончев - автомобилен състезател: Със сигурност няма реакция от гледна точка на ляво или дясно. Опит за избягване на някакво препятствие отпред.

Имало е реална опасност след удара автомобилът на Милен Цветков да се запали, смята състезателят. Разлято гориво и малка искра са можели да предизвикат пожар и експлозия. Крум Дончев е изгледал много тестови сблъсъци с модела автомобил, в който е бил журналистът.

Крум Дончев - автомобилен състезател: Ударът, който те показват е изключително ниско в шасито на автомобила, докато тук в този случай ударът е много високо, което несъмнено води до много по-голямо изкривяване на автомобилната конструкция и притискане.

Автомобилният състезател често е гостувал в предавания на Милен Цветков за жертвите по пътищата.

Крум Дончев - автомобилен състезател: Лично аз с него съм коментирал много пъти ситуацията, която е изобщо с войната по пътищата, жертвите, законите ни, стратегиите за решаване на тези проблеми и той даваше поле да се говори, търсеше истината. Поне на мен ми е изключително мъчно за един такъв човек.

Крум Дончев се надява се, че след трагедията ще бъдат взети строги мерки срещу дрогираните водачи.

Крум Дончев - автомобилен състезател: Това е все едно да тръгнем да се разхождаме с вас из града с автомати в ръцете.

Трагедията е можело да бъде още по-голяма, коментира Дончев, след като изгледа записа от камерите, от които се виждат и преминаващи пешеходци секунди преди фаталния удар.

Крум Дончев - автомобилен състезател: Тук можеше да стане нещо много по-лошо, с много повече жертви.

Според състезателя Законът за движение по пътищата трябва да се прецизира, защото в него има много проблеми, а на мястото на Милен можеше да бъде всеки.

Още снощи от "По света и у нас" първи съобщихме, че със същия джип преди години е направена катастрофа. Наша проверка установи, че случаят е от 2015 година. Тогава същият джип е навлязъл в насрещното движение в центъра на София и е помел далеч по-лек автомобил. За този инцидент през 2017 година майката на Кристиан получава санкция - глоба от 1000 лв., тъй като заради чистото й съдебно минало е освободена от наказателна отговорност. Има съмнения обаче, че по време на тази катастрофа зад волана не е била Десислава Пешева, а нейният непълнолетен по това време и без книжка син - Кристиан. По тази причина във Върховната касационна прокуратура се събират доказателства, които предизвикват възобновяване на разследването на предишния инцидент.

На мястото на катастрофата, която уби Милен Цветков, хората продължават да носят цветя в знак на почит към неговата памет. Преди броени часове близо до този район стана лека верижна катастрофа. По информация на "По света и у нас" тя е предизвикана от 20-годишен младеж, който преминал на червен светофар.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лидерите на ЕС обсъждат мерките за възстановяване след пандемията от коронавирус
Лидерите на ЕС обсъждат мерките за възстановяване след пандемията от коронавирус
Забраняват влизането у нас на лица и превозни средства от Турция
Забраняват влизането у нас на лица и превозни средства от Турция