НОВИНИ

Разминирането на акваториите на България, Румъния и Турция се очаква да бъде подписано до месец

Към момента няма нужда от засилено присъствие на бойни кораби на НАТО, смята зам. министърът на отбраната ген. Атанас Запрянов

ВМС разминиране Черно море
Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
10:52, 26.10.2023
Чете се за: 01:50 мин.
У нас
Слушай новината

До края на следващия месец се очаква бъде подписан тристранният меморандум между България, Турция и Румъния за създаване на група за разминиране на Черно море, което ще обхване не само териториалните води, но и свободните икономически зони на тези страни. Това заяви във Варна зам.- министърът на отбраната Атанас Запрянов по време на международен форум за сигурността в Черноморския регион.

По думите му към момента няма нужда от засилено присъствие на бойни кораби на НАТО в Черно море.

Запрянов напомни, че регионът е важен не само за сигурността, но и за икономиката на държавите в Черноморския басейн, като посочи, че голяма част от търговията се осъществява именно по море.

"България и Румъния имат в Черно море зони за проучване на нефт и газ, но в момента ние не можем да ги проучваме, защото руските морски псевдоучения блокират всякаква дейност в тези зони", каза той.

По думите му към момента руските бойни кораби в Черно море са блокирани и изтеглени в пристанището на гр. Новорусийсски, защото Украйна с асиметрични средства е успяла да нанесе големи поражения на руския флот.

По отношение на конфликта в Близкият Изток заместник-министърът посочи, че ако той се задълбочи, България може да бъде изправена пред мигрантска криза.

"В момента мигрантска криза в България няма", заяви още Атанас Запрянов.

Автор: Петко Петков

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как се отразява на посевите аномалията с горещините през октомври
Как се отразява на посевите аномалията с горещините през октомври
Прокуратурата разследва смъртта на мъж в психиатричната болница в Ловеч
Прокуратурата разследва смъртта на мъж в психиатричната болница в Ловеч