Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Разширява се обхватът на третата линия на столичното метро

от БНТ
15:02, 14.09.2022
Чете се за: 02:27 мин.
У нас
разширява обхватът третата линия столичното метро
Слушай новината

Промяна в общия устройствен план на Столична община позволява да бъде разширен обхватът на линия 3 на софийското метро. Изменението е прието на днешното заседание на Министерския съвет.

Проектът за разширение на метрото ще бъде финансиран от Столична община с инвестиционен заем, собствени средства и със съфинансиране от държавния бюджет, като общата инвестиция за изграждането му е 548 млн. лв., от тях 360 млн. лв. със заем от ЕИБ; 45 млн. лв. от собствени средства и 143 млн. лв. от държавния бюджет.

Предвижда се разклонението на линия 3 на метрото да бъде от бул. "Евлоги Георгиев" при Военна академия "Г. С. Раковски" до пътния възел на бул. "Цариградско шосе" с ул. "Проф. Петър Мутафчиев". Трасето ще преминава по ул. "Гео Милев", бул. "Асен Йорданов", пред зала "Арена Армеец София" и по бул. "Цариградско шосе".

Метромрежата ще се увеличи с 6 километра и 6 метростанции. Така общата дължина на линиите ще стане 61 км, а метростанциите ще достигнат 56. Предвижда се да бъдат превозвани с 16 милиона повече пътници годишно, а делът на пътуванията с метро в градския транспорт ще достигне близо 50%. Сред очакваните ефекти са спад на автомобилите в движение с 8801 дневно и намаляване на трафика с около 25%.

По-високата скорост на придвижване с метрото в сравнение с останалия транспорт ще спести на жителите града допълнително 8553 човеко-часа на ден. Реализацията на проекта за разширяване на третата линия на софийското метро ще окаже положителен ефект и по отношение на намаляването на вредните парникови газове, фини прахови частици, оловни аерозоли и др. с няколко хиляди тона годишно. Ще допринесе също за изпълнение на мерки, свързани със стратегията за нисковъглеродно развитие на градските райони и смекчаване на въздействията върху изменението на климата, посочват от Министерски съвет.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Eвелина Николова бе спряна от японка на Световното по борба
Eвелина Николова бе спряна от японка на Световното по борба
Николай Киров е новият треньор на Берое
Николай Киров е новият треньор на Берое