НОВИНИ

Разследващите: Преценяват се действията на шофьорите на автобуса, катастрофирал край Велико Търново

bnt avatar logo
от БНТ
14:59, 06.08.2022
Чете се за: 03:20 мин.
У нас
Слушай новината

Работи се по всички версии за тежката катастрофа на пътя Русе - Велико Търново, заявиха на извънреден брифинг от Окръжна прокуратура във Велико Търново и НСлС. Двамата шофьори на румънския автобус са задържани за 24 часа. Преценката на доказателствата е насочена основно към техните действия. Разпитан е и шофьорът на спрелия автомобил.

Тежка катастрофа на пътя Русе-Велико Търново

Катастрофиралият румънски автобус е влязъл у нас в 22.00 часа снощи. В 2.00 часа е блъснал спрял автомобил между селата Поликраище и Куцина. Автобусът е превозвал румънски и турски туристи, връщащи се от екскурзия в Турция. Спрелият автомобил е с нидерландска регистрация, но с български шофьор. За щастие тримата души от него са били извън колата и не са пострадали, заяви наблюдаващият прокурор Илиян Благоев - говорител на Окръжна прокуратура във Велико Търново.

В автобуса са пътували 27-ма души - 25 пътници и двама водачи. Шестима от тях са турски граждани, останалите са румънски. Починали са трима румънци и един турчин.

Румъния изпрати хеликоптери за ранените при катастрофата край Велико Търново

Изясняват се причините за катастрофата. Активно се събират доказателства. Благоев не поясни какви са действията на шофьорите, а само каза: "Ще обявим, ако сме събрали достатъчно доказателства за вината на някое лице, което да бъде привлечено като обвиняем. Преценяват се техните действия".

Наблюдаващият прокурор се въздържа от коментар дали шофьорът на спрелия автомобил е създал предпоставка за пътно произшествие. Не отговори на въпроса дали пътната инфраструктура в района на инцидента е лоша.

В момента се разпитват останалите пътници в автобуса. Въпреки че не са настанени в болница почти всички от тях имат някакви наранявания, каза още той.

Възстановено е движението в района на тежката катастрофа край Велико Търново

Следовател Бранимира Вергова от Национална следствена служба заяви, че е извършен оглед на местопроизшествието и движението в района вече е пуснато. Тя уточни, че спреният автомобил е бил извън платното за движение. След удара в спрелия автомобил автобусът се е ударил в дървото около 140 м по-надолу.

Не коментира дали автобусът има спирачен път и дали се е движил с висока скорост, защото, по думите ѝ, етапът на разследването е начален. Ограничението на пътя е било 90 км/час.

Резултатите от кръвните проби ще се оповестят на по-късен етап.

Вижте целия брифинг във видеото

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румъния изпрати 5 хеликоптера за ранените при катастрофата край Велико Търново
Румъния изпрати 5 хеликоптера за ранените при катастрофата край Велико Търново
Гергана Топалова се класира на финал в Мароко
Гергана Топалова се класира на финал в Мароко