НОВИНИ

Регистрираха изтичане на гориво от кораб, плаващ под български флаг, край Нови Сад

регистрираха изтичане гориво кораб плаващ български флаг сад
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
09:09, 20.06.2023
Чете се за: 02:47 мин.
Балкани
Слушай новината

След изтичане на гориво в река Дунав, близо до Нови Сад, от кораб, плаващ под български флаг, компетентните служби в Сърбия са започнали почистване и други необходими процедури, за да се отстрани замърсяването и да се предотвратят вредните последици, съобщи Танюг.

От Министерството на селското стопанство посочиха, че става дума за кораба "Джумбо", регистриран в България, и че са се излели 35 тона гориво.

На терен веднага са излезли всички компетентни служби, водната инспекция на Войводина, службата за извънредни ситуации, акредитирана лаборатория на агенцията за защита на околната среда, уточниха от Министерството на селското стопанство.

35 тона разлив на дизелово гориво в Дунав - изтичането е от български кораб

Определено е подходящо място, където е възможно да се монтира предпазна плаваща дига за улавяне на нефтеното петно.

Пристанищната администрация на Нови Сад е подала сигнал до секретариата за земеделие, гори и управление на водите на Войводина, че е станал инцидент на 1287-ия километър на река Дунав близо до Челарево в посока Бачка паланка, край Нови Сад, и че от кораб, плаващ под български флаг, се е изляла течност, за която се предполага, че е петролен дериват, информира помощник-секретарят в тази областна институция Неманя Иванович, цитиран от Танюг.

Сръбското министерство за защита на околната среда посочи, че са се излели между 25 000 и 35 000 литра гориво от кораба, който е пуснал котва към момента. Според доклада на капитана на кораба става въпрос за 35 000 литра, посочи ръководителят на службата за защита на водите "Водите на Войводина" Йован Вигневич, който се намира на борда на плавателния съд. Инцидентът е станал тази сутрин около един часа.

На терена незабавно е изпратен инспектор по водите на Войводина, както и представители на районната водна инспекция, на "Водите на Войводина" и на сектора за извънредни ситуации в Бачка паланка, съобщи сръбската обществена телевизия РТС.

Не са открити мъртви риби. Прокуратурата разпореди изследване на водата, казаха от министерството за защита на околната среда.

От "Градско озеленяване" на Нови Сад съобщиха, че на централния градски плаж е въведена строга забрана за къпане.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Черна гора се класира за четвъртфиналите на европейското първенство по баскетбол за жени
Черна гора се класира за четвъртфиналите на европейското първенство по баскетбол за жени
РЗИ-Варна: Изрядни са документите на ресторанта, част от чиито клиенти се заразиха със салмонела
РЗИ-Варна: Изрядни са документите на ресторанта, част от чиито клиенти се заразиха със салмонела