НОВИНИ

Рекордно количество лекарства-прекурсори за наркотици са задържани от митниците тази година

рекордно количество лекарства прекурсори наркотици задържани митниците година
bnt avatar logo
от БНТ
10:17, 12.10.2021
Чете се за: 03:30 мин.
Криминално
Слушай новината

От началото на годината митническите служители у нас са предотвратили нелегалния внос на над 2,6 млн. таблетки от лекарствени препарати, които могат да бъдат използвани за прекурсори на наркотици.

Иззетите за деветте месеца на 2021 г. общо 2 639 870 таблетки представляват най-голямото количество лекарства, обект на митническа измама или контрабанда с цел преработка в наркотични вещества, установявано от Агенция „Митници“ през последните повече от 10 години. Предишните по-големи количества са от 2018 г. и възлизат на малко над 600 000 таблетки.

По-голямата част от лекарствените продукти - 2 190 000 таблетки, са задържани през юли. При акция тогава е проверен пломбиран с митническа пломба товарен автомобил, влизащ от Турция през МП "Капитан Андреево". Според транзитните документи част от превозваната стока е лекарствен препарат „RHINOZAD“, който не е одобрен за употреба в ЕС.

Продуктът съдържа псевдоефедрин, поради което би могъл да послужи чрез преработка като суровина за производство на метаамфетамин. Впоследствие е извършена повторна проверка на товара в склад в района на София. Установено е, че е направен опит за манипулиране на митническата пломба и стоката е заменена с друга – Витамин С.

На място в склада са открити и доставените от Турция лекарства - 1 200 000 таблетки в оригинални опаковки. По случая е образувано досъдебно производство под надзора на Софийска районна прокуратура за нарушение на установения ред за разтоварване на стоката при транзитен превоз по чл.242а от НК (отклонение от транзит).

По-рано същия месец на МП "Капитан Андреево" е проверена и друга пратка от Турция, насочена за друг вносител. Митническите служители установяват, че описаните в документите 24 кашона с витамини всъщност представляват 33 000 опаковки или 990 000 таблетки от друг лекарствен продукт, също съдържащ псевдоефедрин. По този случай е образувано досъдебно производство под надзора на Окръжна прокуратура Хасково. С постановление на наблюдаващия прокурор на шофьора е повдигнато обвинение по чл.242, ал.1, буква Д от НК и му е наложена мярка забрана да напуска пределите на страната.

Количеството псевдоефедрин, което може да бъде извлечено от двете пратки с лекарствени продукти, е достатъчно за производството на близо 92 кг метаамфетамин, които по цени за нуждите на съдопроизводството се оценяват на близо 3 000 000 лева.

Около 450 000 таблетки са задържани и през април при друг случай. Лекарствените продукти са били превозвани товарен микробус с полска регистрация, пътуващ от Турция към Словакия, а в митническите документи били описани като витамини. По случая са задържани и са привлечени като обвиняеми двама мъже – шофьорът - полски гражданин, и придружаващият го украински гражданин.

Снимката е илюстративна.

Снимка: Агенция "Митници"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Министър Комитова кани на среща в МРРБ собствениците на пътни фирми
Министър Комитова кани на среща в МРРБ собствениците на пътни фирми
Задържаха 25-годишна, отглеждала канабис в Търговище
Задържаха 25-годишна, отглеждала канабис в Търговище