НОВИНИ

Ремонтът на банята в "Овча купел" ще започне до няколко дни

ремонтът банята овча купел няколко дни
bnt avatar logo
от БНТ
17:00, 07.03.2023
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
Слушай новината

В следващите дни очаквам да започне дългоочакваният ремонт на банята "Овча купел", след като открихме строителната площадка. Това съобщи районният кмет Ангел Стефанов.

Възложител е Регионалният исторически музей–София, а финансирането е от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ с около 3 млн. лева и около 4,5 млн. от общинския бюджет.

Архитектурният облик и основната функция на сградата се запазват.

"Подкрепям проекта за реставрация, защото не мога да приема, че сградата, която е символ на района, ще продължава да се руши и да влезе в дългия списък с бани, за които няма ясна перспектива за възстановяване. В допълнение, имаше и реален риск проектът „Център за върхови постижения НаследствоБГ“ да загуби общо финансиране за 30 млн. лева. Трудното тепърва предстои и трябва всички заинтересовани страни да се фокусираме за решаването на няколко задачи, коментира Стефанов:

Официалният дебит на извора е 4,5 литра в секунда, а позволеното ползване на Националната специализирана болница по физикална терапия и рехабилитация за периода от 1 май до 30 септември ежегодно е 4,7 л/сек. – т.е. откъде ще има вода за банята в този период? Как ще се управлява банята след въвеждането ѝ в експлоатация? Примерът от Банкя с липсата на кандидати за концесия и прехвърлянето ѝ към Софийски имоти ЕАД не е положителен. Европейското финансиране трябва да бъде отчетено до края на 2023 година, като това не е реалистичен срок за завършване на ремонта. Трябва да избегнем риска целият ремонт да остане за сметка на общинския бюджет. Собствеността на земята около банята е поделена между община и държава. Това трябва да бъде решено своевременно, за да се знае кой ще има ангажимент за облагородяването и поддържането на пространството", допълни Ангел Стефанов.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Демерджиев: Прокуратурата да търси връзка между производството срещу Велико Желев и проверките на "Хемус"
Демерджиев: Прокуратурата да търси връзка между производството срещу Велико Желев и проверките на "Хемус"
Баскетболните национали с лек прогрес в световната ранглиста
Баскетболните национали с лек прогрес в световната ранглиста