НОВИНИ

Репродукция на първата българска история на Петър Богдан беше представена в президентството

Ръкописът „За древността на бащината земя и за българските дела“ е завършен около 1667 г. и предхожда с около век „История славянобългарска“

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
11:17, 21.05.2024
Чете се за: 02:12 мин.
У нас
репродукция ръкопис петър богдан беше представена президентството
Слушай новината

Показаха репродукция на историческия трактат „За древността на бащината земя и за българските дела“ на Петър Богдан, открит преди 7 години в Италия. Артефактът беше представен в президентската институция.

Ръкописът е първият исторически трактат, посветен на България.

"Днес с особено вълнение са докосваме до делото на Петър Богдан - един забележителен книжовник и духовен водач и представяме пред българската общественост неговият безценен исторически трактат. Бяха ни необходими повече от три години, за да реализираме тази инициатива на президентската институция, за да бъде изготвено едно високо качествено и професионална репродукция на ръкописана Петър Богдан и нещо повече, за да остане в България", заяви Румен Радев - президент на България.

Трудът, написан на латински език от Петър Богдан и завършен около 1667 г., е един от най-ценните български писмени паметници. Дълго време в научните среди се смята, че трактатът е загубен във времето и до нас не е достигнал негов екземпляр. Ръкописът „За древността на бащината земя и за българските дела“ е завършен около 1667 г. и предхожда с около век „История славянобългарска“ на Паисий Хилендарски от 1762 г.

Почетният знак на президента бе връчен на неговия откривател и изследовател проф. Лилия Илиева, преводача на български език на ръкописа Цветан Василев и проф Александра Нечи – директор на Галерии „Естенси“ в Модена, където се е съхранява ръкописът.

На 24 май репродукцията ще бъде показана за първи път пред българската общественост в Археологическия музей. България получава историческия труд като дарение по инициатива на държавния глава Румен Радев и със съдействието на държавните власти в Италианската република, на ръководството на Галерии „Естенси“ и на община Модена.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Женски лос уби мъж от Аляска, който се опитал да снима малките ѝ
Женски лос уби мъж от Аляска, който се опитал да снима малките ѝ
Външният министър на Германия пристигна на посещение в Киев
Външният министър на Германия пристигна на посещение в Киев