Решено: Инвалидните пенсии ще се изплащат без прекъсване

от БНТ
14:30, 10.07.2020
Чете се за: 00:44 мин.
Политика
Снимка: БГНЕС

Няма да има прекъсване на изплащането на инвалидните пенсии. Още следващата седмица парламентът ще гласува удължаване с два месеца на ТЕЛК-решенията, които изтичат по време на епидемичната обстановка, увери председателят на здравната комисия Даниела Дариткова.

На брифинг в Народното събрание тя настоя, че няма да има ощетени граждани и Народното събрание ще предприеме необходимите законодателни промени до дни.

"Следващата седмица законът ще бъде приет в пленарната зала и ще се даде възможност да се удължат ТЕЛК-овите решения за трайна нетрудспособност и за степен и вид на увреждане, които са изтекли по време на извънредното положение, извънредната епидемична обстановка, с два месеца", посочи Дариткова.

Промените ще бъдат прокарани през Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, като ще позволят да няма прекъсване на изплащането на инвалидните пенсии.

На свой ред социалният министър Деница Сачева уточни, че става дума за около 5000 души и обърна внимание.

"Решенията са с два месеца след изтичането на епидемичната обстановка, тоест няма да се слага конкретна дата, за да може независимо от това какви решения ще е нужно да се вземат динамично, този текст да важи. Националният осигурителен институт ще има готовност веднага в момента, в който има нормативното основание и текста е публикуван в Държавен вестник, хората да могат да получат своите пенсии до края на месец юли", увури тя.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Представляващият ВСС поиска спешна среща с президента
Представляващият ВСС поиска спешна среща с президента
Премиерът показа заповед за охраната на парк "Росенец" до 15 септември
Премиерът показа заповед за охраната на парк "Росенец" до 15 септември