НОВИНИ

Революцията "Тен Хаг"

Ерик тен Хаг
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
16:13, 28.02.2023
Чете се за: 05:52 мин.
Спорт
Слушай новината

Манчестър Юнайтед не е ставал шампион вече 10 години. Беше ясно, че след епохата "сър Алекс Фъргюсън" ще последва спад, но надали и най-големите недоброжелатели на "червените дяволи" са очаквали да настане подобна суша.

И без значение дали на горещия стол на "Олд Трафорд" сядаше Дейвид Мойс, Луис ван Гаал, Жозе Моуриньо, Оле Гунар Солскяер или Ралф Рангник - развитие все нямаше. Да, доста от привържениците смятат, че основните проблеми се коренят в управлението на клуба, а не в чисто спортно-технически причини, но е и истина, че същите тези запалянковци често подхождат с огромно недоверие към наставниците, както и с нетърпение и желание за бързи резултати. И никой не разполагаше с особено много време и комфорт. Юнайтед дори изпадна в ситуация да не беше печелил трофей от близо 6 години насам.

Но дали всичко това няма да се промени след последната неделя? Дали най-накрая в Манчестър не пристигна човек, който освен че има отлични виждания за играта и познания, които да предава на играчите си, доказа, че няма да се церемони особено много, ако трябва да действа? Ерик Тен Хаг. В началото на настоящия сезон във Висшата лига "червените дяволи" бяха унижени на терена на Брентфорд и загубиха с 0:4. На следващия ден нидерландският мениджър отмени почивния ден на тима и накара играчите си да пробягат 13.8 километра. Ако се чудите защо точно толкова - защото с точно толкова "пчеличките" бяха бягали повече от своя противник на предишния ден. Постъпка, която нямаше как да се понрави на големите звезди. Но трябваше да свикват.

И като споменах "звезди" - какво ще кажете за случилото се Кристиано Роналдо?! Ерик Тен Хаг даде ясен знак, че не би се съобразявал с прекомерното его на нито един човек в съблекалнята, та дори и той да е петкратен кавалер на Златната топка. Португалецът постепенно загуби всякакви позиции, а след интервюто му при Пиърс Морган в навечерието на Световното първенство връщане назад към "Олд Трафорд" за него нямаше. И Тен Хаг излезе победител в този дуел. А Хари Магуайър? От капитан на отбора централният защитник се превърна в състезател с маргинални функции, който дори не взима участие в по-второстепенните турнири.

Просто защото Тен Хаг приоритизира всички турнири в много мъдър ход да опита да спечели трофей колкото се може по-бързо. Нидерландецът отлично осъзнава, че феновете искат да видят Манчестър Юнайтед да вдига купи и най-прекият път към печелене на доверие и време е да побеждаваш. И точно затова печеленето на Купата на Лигата срещу Нюкасъл може и да изглежда незначителен момент в историята на славния тим от "Олд Трафорд" в очите на някои, но всъщност значението на мача на "Уембли" може да е доста по-солидно. 53-годишният специалист имаше пререкания дори с намиращия се във формата на живота си Маркъс Рашфорд по-рано през кампанията, след като остави офанзивния играч на пейката при гостуването на Уулвърхемптън, защото Рашфорд се беше успал и беше закъснял за занимание на тима. В чисто футболен план играта също може да бъде похвалена. Да, Юнайтед изглежда зависим от няколко души, но няма как да не споменем за отличното настроение в играта на Бруно Фернандеш, който често се подвизава дори като втори нападател на терена. Задължително е да се отчете и прекрасният трансфер на Каземиро, вдъхнал нов живот в халфовата линия на "червените дяволи". И не на последно място - странно или не, но Манчестър Юнайтед все още е в борбата за четири трофея. Шампионската лига не е сред тях, а титлата в Англия изглежда по-скоро като химера, но на теория все още нещата не са приключили. А това е желанието на феновете - да видят как семейство Глейзър напуска клуба, докато на игрището любимците им печелят трофеи или поне се борят за тях. Ерик Тен Хаг забрави купата на Лигата на масата след края на пресконференцията си в неделя. Усмихна се, върна се и си я взе. И Манчестър Юнайтед беше забравил как се печели трофей, но си припомни. И ще иска да се върне за още.

Автор: Стефан Георгиев

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Момиче е пострадало след масов бой между деца в Бобов дол
Момиче е пострадало след масов бой между деца в Бобов дол
Александър Морфов е уволнен от Народния театър
Александър Морфов е уволнен от Народния театър