НОВИНИ

Роджър Федерер: Няма да стана призрак и да забравя тениса

федерер никога подценявайте един велик шампион
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
18:58, 21.09.2022
Чете се за: 05:32 мин.
Спорт
Слушай новината

Роджър Федерер иска да сложи край на забележителната си кариера в тениса, партнирайки си със своя дългогодишен съперник на корта Рафаел Надал на Лейвър Къп в Лондон в петък.

20-кратният шампион в турнирите от Големия шлем обяви миналата седмица, че възнамерява да спре със спорта след тридневната отборна надпревара в зала „О2 Арена“ в английската столица.

Маестрото, чийто последен официален двубой бе загубата от Хуберт Хуркач в четвъртфиналите на Уимбълдън миналата година, страда от проблеми с колената. Швейцарската легенда потвърди, че последният му двубой на корта ще бъде на двойки в петък вечер. Италианецът Матео Беретини, който е резерва в отбора на Тим Европа, ще замени Федерер впоследствие за мачовете на сингъл през уикенда.

Швейцарецът все още не знае със сигурност дали ще успее да си партнира с Надал, но за него това ще е мечтаният сценарий. Федерер добави, че с 36-годишния Надал са запазили взаимно уважение един към друг през годините въпреки огромното съперничество за най-големите трофеи в мъжкия тенис.

„Разбира се, без съмнение. Ще бъде наистина уникална ситуация, ако се случи. Това, че запазихме уважение един към друг и имаме толкова приятни взаимоотношения е едно хубаво послание не само към тениса, а към спорта, може би дори отвъд. Поради тази причина мисля, че ще е страхотно да се случи – не знам дали ще се осъществи на практика, но ще бъде специален момент“, каза той на днешната си пресконференция.

Надал, който държи рекорда за най-много титли от Шлема при мъжете с 22, Новак Джокович, който изостава с една от испанеца, и трикратният шампион в турнирите от най-висока категория Анди Мъри са в отбора на европейците, чийто капитан е легендата Бьорн Борг. Техните опоненти от Тим Свят, водени от Джон Макенроу, включват Тейлър Фриц, Феликс Оже-Алиасим и Диего Шварцман.

Федерер сподели още, че е щастлив да се сбогува с тениса на 41-годишна възраст, но призна, че решението е оставило „горчив вкус“ у него.

„Винаги искаш да играеш вечно. Обичам да бъда на корта, да играя срещу останалите тенисисти, да пътувам. Никога не съм усещал, че всичко това ме затруднява, да печеля, да се поучавам от загубите, всичко беше перфектно. Обичам кариерата ми от всеки един ъгъл“, допълни той.

Швейцарецът е удовлетворен и от това къде се намира в дебата за Най-велик тенисист при мъжете за всички времена, въпреки че ще завърши зад Надал и Джокович по брой титли от Шлема.

„Определено съм много горд и щастлив от това къде се намирам. Един от най-големите моменти в кариерата ми със сигурност беше спечелването на 15-та титла от Шлема на Уимбълдън, когато рекордьорът тогава Пийт Сампрас беше на трибуните. Всичко след това беше бонус“, твърди той.

Маестрото добави, че е идеално за него да приключи в Лондон, където постигна толкова много успехи по време на професионалния си път.

„Този град беше много специален за мен през годините, може би най-специалното място с Уимбълдън и „О2 Арена“ тук. Играейки тук и класирайки се за заключителния Мастърс толкова много години, просто сметнах, че ще е най-правилното място“, смята той.

41-годишният тенисист не възнамерява по никакъв начин да изчезва от радара независимо от предстоящото си оттегляне.

„Просто исках да кажа на феновете, че няма да бъда призрак. Забавно е, защото преди говорих за Бьорн Борг. Мисля, че той не посети Уимбълдън в продължение на 25 години. Това, по един или друг начин, наранява всеки фен на тениса. Абсолютно приемливо, животът е негов, причините също. Но не смятам, че ще бъда като него. Тенисът ми даде толкова много. От много време съм в играта, обикнах толкова много неща“, заключи Федерер.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи:
Instagram: https://go.bnt.bg/instagram
Facebook: https://go.bnt.bg/facebook
LinkedIn: https://go.bnt.bg/linkedin
TikTok: https://go.bnt.bg/tiktok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Заради "обръча" от КПП-та около Бургас: Заловиха за часове петима каналджии и 30 нелегални мигранти
Заради "обръча" от КПП-та около Бургас: Заловиха за часове петима каналджии и 30 нелегални мигранти
Пострадали от наводненията със сигнали до омбудсмана. Какви са притесненията на хората?
Пострадали от наводненията със сигнали до омбудсмана. Какви са притесненията на хората?