Ролята на принц Филип в Бъкингамския дворец - актьорите от "Короната" за сложния персонаж на херцога

от Николета Сивева
09:20, 11.04.2021
Чете се за: 04:20 мин.
Още
играеш принц филип разказват актьорите короната
Слушай новината

"Не бъди смешен". Това е краткият отговор на принц Филип, когато е попитан дали някога е гледал сериала "Короната". Или поне така е отговорил според разказа на актьора Мат Смит. Той и актьорът Тобаяс Мензийс изиграват ролята на херцога на Единбург в изключително успешната драма "Короната".

Сериалът "Короната" описва вътрешния живот на съвременното британско кралско семейство, от абдикацията на Едуард VIII през 1936 г. до разпадането на брака на принц Чарлз с Даяна, принцеса на Уелс, в началото на 90-те години. Очаква се продукцията да продължи през нов сезон през 2022 г.

"Короната" беше обсипан с похвали за пищните си декори, огромен бюджет, завладяващ сценарий и изпълнена роля, и наградите последваха.

По-противоречива обаче е връзката му с истината. Известно е за кралските особи, че пазят личния си живот в тайна. Дори предполагаемият укор на херцога, когато го питат дали е гледал сериала, е под въпрос.

"Дали е истина или не, не знам, но мисля, че е малко готин котарак", казва Смит, след като разказва анекдота от втора ръка.

"И това е, което обичам у него: той прави каквото иска, когато иска, както иска, с когото иска. Той не е поискал разрешение. А съпругата му е кралицата", продължава актьорът.

И все пак в действителност херцогът на Единбург не прекрачва определени граници и е принуден да направи много компромиси - отказва се от титлата си като принц Филип на Гърция и Дания, подава оставка в кариерата си във флота и в крайна сметка се заклева във вярност на кралицата.

Церемонията по коронясването на Елизабет през 1953 г. е показана в сериала. Филип пита Елизабет дали може да бъде извинен и да не коленичи, за да ѝ отдаде почит.

"В днешно време, с всички разговори, които водим за това да бъдеш мъж и мъжественост, и какво е да бъдеш овластен и уважаван като жена - току-що намерих това вълнуващо", казва актьорът Мат Смит пред Би Би Си.

"И също така, някак застанах на негова страна, което е противоречиво. Почувствах: "Да, наистина не бих искал да коленича пред жена си", споделя още Смит.

За него във втория сезон на "Короната" херцогът е "мошеник, брилянтен човек".

Актьорът Тобаяс Мензийс, който беше номиниран за "Еми" през 2018 г. за ролята си на принц Филип, каза пред "Варайъти" тази година: "Някак си обичах Филип и имаше много неща, с които можех да се идентифицирам: конкурентоспособността, спортния характер, битката, предизвикателството и мъжествеността".

Мензийс споделя, че е смятал принца за блестящо забавен, много умен и популярен.

"В кралския дом той е най-популярният от всички тях. Ако сте разговаряли с някой от персонала, Филип е този, когото всички обичат наистина", споделя актьорът.

След като разбира за смъртта на херцога, актьорът Мат Смит казва: "Принц Филип беше човекът. И той го знаеше. 99 ​​и повече, но какъв ининг. И какъв стил. Благодаря ви за услугата - няма да е същото без вас."

"Ако знам нещо за херцога на Единбург, е, че той не би искал някой актьор, който го е представял по телевизията, да дава мнението си за живота му", каза Тобиас Мензийс след смъртта на херцога.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Курумбашев: Ако Слави получи подкрепа от всички, това ще отговаря на БКП преди 1989 г.
Курумбашев: Ако Слави получи подкрепа от всички, това ще отговаря на БКП преди 1989 г.
Авария в ядрен обект в Иран
Авария в ядрен обект в Иран