НОВИНИ

Румен Радев с коментар за Нотариуса, ротацията и състоянието на българската армия

Необходими са законови промени, каза държавният глава

живо радев българската армия големият проблем отходът хора
bnt avatar logo
от БНТ
12:58, 20.02.2024
Чете се за: 04:55 мин.
У нас
Слушай новината

Българската армия се сблъсква с много проблеми - недостиг на ресурси, технологична изостаналост, закъсняла модернизация, липса на личен състав, прекалено сложни процедури за планиране на отбранителните способности. Вече 2 години близо до нас бушува война, която драстично промени средата за сигурност, заяви президентът Румен Радев.

По думите му усилията на цивилното и военното ръководство на Министерството на отбраната да гарантира минимум отбранителни способности в тази сложна обстановка не стигат.

"Националната сигурност се гарантира не само от МО, а от редица важни и отговорни институции. Ключов елемент от сигурността е да имаме способна, модерна, високотехнологична, обезпечена с подготвен личен състав българска армия. Най-големият проблем е отходът на хора от армията, задълбочаването на некомплекта, особено тревожно сред офицерския състав", допълни Румен Радев.

Той подчерта, че са необходими аварийни мерки за привличане на кадърни млади хора с качества за тяхната високопрофесионална подготовка, мотивация и задържане във въоръжените сили.

"Необходими са законови промени, ресурси и сериозни инвестиции най-вече в хората - заплащане, жилищна политика, много по-добри условия на труд, условия за професионално и кариерно развитие и най-вече мотивация. Очаквам реализацията и на малките, нискобюджетни проекти", коментира Румен Радев.

Президентът заяви, че решението кой да бъде външен министър трябва да бъде взето от управляващата коалиция.

"Тези скандали, които текат покрай разпределението на властта, късат все повече нишката между управляващи и общество. Хората не виждат решаване на въпроси, свързани с националния интерес. Има време до консултациите, ще действам изцяло в рамките на Конституцията", каза Румен Радев.

Относно казуса с Мартин Божанов - Нотариуса коментира: "Създаването на престъпна мрежа за въздействие върху съдебната система няма как да стане без политически протекции". Според Радев е важно да се стигне до разкриването на политическите зависимости.

"Информация за министри от служебните правителства, които са били подложени на натиск, не е достигала до мен, както и от службите", отбеляза Румен Радев.

Да сте ме чули аз да говоря за 3 март, за такава партия, питайте политическите лидери, които говорят за партия 3 март, какво толкова ги притеснява. Погазването на всички предизборни обещания и нарушаването на елементарни принципи в коалицията не произвежда резултат в интерес на обществото, затова и гражданите търсят алтернатива, каза президентът.

Той допълни, че ако реши да даде доверието си на някоя политическа сила ще го оповести лично.

Министърът на отбраната Тодор Тагарев коментира, че към момента не е разговарял с премиера, нито с вицепремиера за бъдещето си на поста след ротацията.

"Към момента нямам покана или насрочена среща с Мария Габриел, никой няма уверения, че ще остане министър", заяви Тагарев.

По думите му има неопределеност относно това как ще се осъществи ротацията.

"Аз лично не се притеснявам, защото има време да се промени няколко пъти ситуацията", допълни Тагарев.

Както и да завърши войната в Украйна в близките десетилетия ще се харчи за отбрана. Ние в регионален план изоставаме и затова инвестирането в отбраната трябва да бъде обект на широк консенсус в обществото, каза още началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Според него е необходимо да бъде осигурен социален пакет за военнослужещите.

"Трябва да инвестираме в армията, в пътна инфраструктура, да се възползваме от общи фондове на НАТО", каза още адмирал Емил Ефтимов.

Гледайте НА ЖИВО ТУК:

Държавният глава прие почетния гвардейски караул, с който по традиция се открива Годишната конференция на началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

В рамките на двудневния форум беше представен "Анализ на състоянието и подготовката на въоръжените сили през 2023 г."

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Общо 317 ученици се записаха за безплатни тренировки по плуване в Сливен
Общо 317 ученици се записаха за безплатни тренировки по плуване в Сливен
Георги Костадинов влезе в идеалния отбор на кръга в Кипър
Георги Костадинов влезе в идеалния отбор на кръга в Кипър