НОВИНИ

Румен Радев: В изоставащите региони трябва категорична намеса на държавата

Необходима е ясна, дългосрочна стратегия и ангажименти, смята президентът

Милена Кирова
от Милена Кирова
14:53, 27.02.2024 (обновена)
Чете се за: 05:45 мин.
У нас
Румен Радев
Снимка: БТА
Слушай новината

Над 430 делегати от 240 общини се събраха на 37-ото общо събрание на Националното сдружение на общините. И домакинът в лицето на кмета на София - Васил Терзиев, и президентът Румен Радев поставиха акцент върху финансовата децентрализация на общините.

"Местната власт е най-близо до хората. Нужно е да имаме ясна визия и да управляваме бюджетите си. Важен е диалогът с централната власт. Повишена е перспективата на София от стабилна към положителна", коментира кметът на София Васил Терзиев.

Според него икономическият растеж в София може да се подобри с влизането в еврозоната.

"За финансовата децентрализация се работи повече от 15 години. Тя ще даде сигурност и стабилност на градовете. В същото време тя поставя на нови основи отчетността на общините. Ние управляваме парите на хората и трябва да ги харчим прозрачно. Участието на хората е ключово за всеки един проект", допълни Васил Терзиев.

"Като видя толкова много познати лица се сещам, че съм обиколил цялата страна. Поздравявам всички, които са спечелили. За мен е привилегия, виждайки не просто картата на България, а и картата на доверието на българските граждани. Вие сте на първа линия. Искам да изразя уважение към нашата високо отговорна дейност. Отвъд медийния шум остават милиони българи с тяхното ежедневие, грижи, проблеми и очаквания. Неслучайно хората виждат във вас властта в държавата. В множеството кризи именно кметовете се превърнахте в олицетворение на държавността, които гарантирахте устойчивост на обществените процеси. Очакванията към вас растат. Аз се старая да поддържам конструктивен диалог с вас. Обещавам да бъда и там, където до момента не съм успял. Ние не можем да продължим да говорим пожелателно и абстрактно за управлението на общините, за демографската криза или за дисбаланси. Трябва категорична намеса на държавата в изоставащите региони. Това не означава, че държавата трябва да абдикира. Заставам зад вас за постигане на финансова децентрализация за по-рационално разрешаване на проблемите. Законодателят няма решение по този въпрос. Либерализацията на цените на тока от 1 юли чука на вратата. Разбирам вашата болка освен пътищата - ВиК секторът, недопустимо е в 21 век да няма достъп до водоснабдяване и канализация. Също така до колко справедливо е отношението между цена и качество", заяви президентът Румен Радев.

"Разчитаме на общините за реализиране на дейностите за отбелязване на 20 години в НАТО. Искаме да разчитаме на вас и за ключовата дума: Коридор 8. Присъединяването към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие не е самоцел", добави вицепремиерът Мария Габриел.

Тя поясни, че това ще послужи на България да подобри икономическата стабилност.

"Това е референция за всеки инвеститор, който ще погледне и към вашата община. Ролята на общините е важна за приемането на еврото - откроявали сме неговите положителни страни. Разчитаме на вас това да достигне на достъпен език до хората. Ще има промени, свързани с дейностите на общините. Разчитаме на вас да има безпроблемно и плавно въвеждане на еврото. В държавния бюджет е предвиден инструмент за финансиране на инвестициите - проекти на общините. Държавата за първи път показва толкова ясна подкрепа за общините. Това може да носи резултати. България има цел да бъде иновационен лидер. За нас темата за иновациите ще продължи да бъде водеща. Моят призив е да останем обединени", заяви Мария Габриел.

"Съвсем умишлено дойдохме заедно тук, за да ви покажем, че тази дейност ще продължи през следващия период. Ще има приемственост. Няма партньор през последните седмици с въпроса ще успеете ли да направите прехода. Ние нямаме съмнения и това, което зависи от нас, ще го направим. Защо се вдига градусът на напрежението - има политици и медии, които се опитват да го представят в грешна страна. Това не е процес за постове. А как ще продължим да работим - дали ще работим за борба с корупцията, спиране на течовете на публични средства. Борбата е приоритетите да останат, да ги доразвием и да може след 9 месеца да продължим напред. Има политици, които се опитват да ви убеждават, че ако няма правителство нещата ще бъдат по-добре. Не, няма как да бъдат по-добре. Няма да има промяна в основните приоритети. Основните външнополитически приоритети са и като основните вътрешнополитически. За какво ни трябва Шенген - бизнесът да е по-добре. Няма разлика между външнополитически и вътрешнополитически приоритети", каза още премиерът Николай Денков.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Увредените екосистеми в ЕС да бъдат възстановени до 2050, предвижда закон, приет от ЕП
Увредените екосистеми в ЕС да бъдат възстановени до 2050, предвижда закон, приет от ЕП
Емма Нейкова пред БНТ: Мисля, че сме част от златно поколение в българската фехтовка (ВИДЕО)
Емма Нейкова пред БНТ: Мисля, че сме част от златно поколение в българската фехтовка (ВИДЕО)