НОВИНИ

Румен Радев за "100 години волейбол в България: Не са много спортовете с толкова славна история

Борил Гочев
от Борил Гочев
14:56, 18.10.2022
Чете се за: 03:50 мин.
Спорт
румен радев 100 години волейбол българия спортовете толкова славна история
Снимка: БФ Волейбол
Слушай новината

Държавният глава Румен Радев беше сред специалните гости на галавечерта "100 години волейбол в България", като не пропусна да отчете "славната история" на този спорт у нас за този един век.

Президентът Радев говори още за приноса на страната ни за световния волейбол и поздрави всички, които са работили за развитието на най-успешния колективен спорт в историята на България.

"За мен е огромна чест и удоволствие да отбележим заедно 100-годишнината на българския волейбол. Не са много спортовете, които могат да се похвалят с толкова славна история. Фактът, че президентите на световната и европейската федерация са сред нас, е огромно признание за приноса на страната ни към световния волейбол. Многобройни са звездните, златните мигове във вековната история на спорта. Всички тези успехи на европейско, световно и олимпийско равнище превърнаха този атрактивен спорт в най-титулувания колективен спорт у нас за всички времена. Поздравления, това е ваша заслуга", започна Радев.

Румен Радев благодари и на всички легенди, поставили основните на волейбола у нас и допълни, че този спорт не изисква само физически качества, но и възпитава характер, воля, спортсменство, естетика и други ценни качества.

"Днес е ден на почит към всички ветерани. Тези, които поставиха основите на волейбола у нас и го превърнаха в световна сила. Това е силата на българската школа през годините. Искам да благодаря на всички вас, състезатели и треньори. Запазвайки традициите, продължавате де ни правите горди, че сме българи. Дарявате ни с много емоции и най-вече с надежда за бъдещето. Българският волейбол не е само титли и медали. Не само изгражда физически качества. Волейболът гради характер, възпитава във воля, уважение към опонент, спортсменство, колективна мисъл. Волейбол възпитава и в естетика. Преди всичко друго е красота и изящество", заяви президентът на Република България.

Накрая Радев говори и за важността на волейбола в развитието на младите хора в България.

"В тази връзка волейболът ни дава надежда, че има и друга много по-добра смислена перспектива пред нашата младеж. Радвам се, че имаме единомислие в тази посока. Приемам думите на г-н Ганев, че трябва да върнем нашата младеж в залите. Имате съмишленик в мое лице. Не случайно преди години създадохме тази инициатива "Спортувай с президента", за да увличаме с местната власт, с държавните институции колкото може повече деца да спортуват. Това е изключително важно, ако искаме да градим силна и успешна нация", завърши Румен Радев.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи:
Instagram: https://go.bnt.bg/instagram
Facebook: https://go.bnt.bg/facebook
LinkedIn: https://go.bnt.bg/linkedin
TikTok: https://go.bnt.bg/tiktok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Иван Гешев призова за незабавни законодателни промени за овладяването на престъпността
Иван Гешев призова за незабавни законодателни промени за овладяването на престъпността
Техническа неизправност е водещата версия за падането на военния руски самолет в Ейск
Техническа неизправност е водещата версия за падането на военния руски самолет в Ейск