НОВИНИ

Руски джаз авангардист, включен в Черния списък на руските власти, с извънреден концерт в София

Изкуството не може да бъде свободно от политиката, казва Роман Столяр

руски джаз авангардист включен черния списък руските власти извънреден концерт софия
bnt avatar logo
от БНТ
15:04, 01.03.2024
Чете се за: 03:45 мин.
У нас
Слушай новината

Джаз композитор, импровизатор и преподател по пиано - живеещият в Берлин Роман Столяр е в България по покана на „Аларма пънк джаз“. След двата му концерта в Пловдив и София, за довечера е обявена трета, извънредна дата. Като гост-музикант ще се включи мултиинструменталисът Георги Дончев.

Роденият в Новосибирск Столяр живее в Берлин от миналия февруари, след като узнава, че е попаднал в Черния списък на руските власти и вече няма право да работи в държавни културни институции. Преценява, че това е първата крачка към по-опасни последствия и се премества в Германия с помощта на стипендия от „Гъоте институт“, където към момента има възможност да концертира, преподава, както и да пътува с музиката си в други държави.

Има записани почти 30 албума, повечето от тях са албуми с импровизационна музика.

През март 2022 г. в Русия излиза албумът му "Savjest” (Съвест). Музиката в албума е създадена на базата на опита му по време на артистична резиденция в Босна и Херцеговина през предишната година.

„Въпреки че става въпрос за импровизационна музика, се усещат и преживяванията, които минаха през мен, и преживяванията, които преминават през жителите на тази прекрасна страна. Тази трагедия остава с тях и тя живее с тях и сигурно това ще продължи много дълго“, каза Столяр в предаването Култура.бг.

„Преживяваме същото сега в отношенията между Русия и Украйна, има много смесени семейства, в Русия една трета са семейства, състоящи се от руснаци и украинци. Това също е една глобална трагедия, не само на два народа, а на целия свят, защото всяка една война отдалечава хората от взаимното разбиране един на друг. А това разбиране е критично важно за нас, нещо много просто“.

Отделно от концертната и звукозаписната си дейност Роман Столяр е преподавател по импровизация. Изнасял е лекции и е водил ателиета по покана на престижни учебни заведения в САЩ и Европа. Член е на руския Съюз на композиторите, на Международната асоциация на джазовите училища и на Съвета на Международнo дружество за импровизирана музика (ISIM).

Предишното гостуване на Роман Столяр на концертната поредица „Аларма пънк джаз” беше през 2010 г. В България е познат с различни програми, включващи съвременна импровизирана музика, авангарден джаз, ембиънт, фолклорни мотиви и дори филмова музика. Участник и съучредител е на уърлд мюзик форума „Без граници" в Балчик от самото му създаване през 2003 г.

„Всичко, което става около нас, преминава през нас, и в най-абстрактното изкуство може да се усети звукът на днешния ден. Затова изкуството не може да бъде свободно от политиката. Може би иска да бъде свободно, но не става така”, каза Столяр в “Култура.бг”.

Началото на концерта тази вечер е от 20 ч., вратите отварят в 19:30.

Автор: Йоанна Димитрова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рамос помага на Мбапе да премине в Реал, предлага му една от къщите си в Мадрид
Рамос помага на Мбапе да премине в Реал, предлага му една от къщите си в Мадрид
Червеният пират е признал за заплахите, МВР не вижда политически нюанс в казуса
Червеният пират е признал за заплахите, МВР не вижда политически нюанс в казуса