НОВИНИ

С декларации започна днешният пленарен ден в НС

Милена Кирова
от Милена Кирова
09:55, 13.04.2022
Чете се за: 05:12 мин.
Политика
декларации започна днешният пленарен ден
Слушай новината

Високо напрежение в парламента. На фона на разногласия по различни теми между коалиционните партньори - от избора на шеф на БНБ, през изборния кодекс до въпроса - трябва ли да се изпраща военна помощ за Украйна- днес управляващите дадоха заявка да продължат борбата с кризите. Репортаж от парламента на Милена Кирова.

От "Продължаваме промяната" заявиха, че зад тях стоят интересите на българските граждани. ГЕРБ-СДС смятат, че управляващите живеят в свят на илюзии. От БСП отговориха: "Ние сме в управлението, за да не сте вие там".

Вижте и още в обзора на Милена Кирова.

Андрей Гюров, председател на ПГ на ПП каза: В последните дни виждаме промяна в дневния ред на обществото. Опозицията се опитва да замете как се стигна до това управление. България има множество кризи - някои наследени, други международни. Излизайки от ковид кризата, влязохме в енергийна криза, започна война. Обръщаме се към всички граждани да напомним защо влязохме в управлението, защото зад нас стоят интересите на българските граждани, които отказаха да бъдат крадени, лъгани, които искат да се върнат от чужбина. Често чуваме за червените линии, но кои са червените линии на обществото? Борба с корупцията, реформа на съдебната система, модернизация на армията. Това са и нашите червени линии. Основата червена линия са интересите на българите. Ето защо още утре сме готови да закрием спец съда и прокуратура. Ето защо държим за контрол на парите за пътна поддръжка. Основен наш фокус е облекчаването на ценовия шок. Никога няма да се откажем да се борим за пълна прозрачност. Отворени сме да продължим промяната заедно с всички, които вярват, че благоденствието на страната е тяхната червена линия.
Тази седмица правим първа голяма крачка със закриването на спец съд и прокуратура. Следват реформа на КПКОНПИ. Постигането на промяна в България може да стане само при работеща и независима съдебна система. "Продължаваме промяната" е национално отговорна формация, поела ангажимент за прозрачност. Затова влязохме в политиката, затова ни се довериха българите, а ние няма да ги подведем. Това сме ние.

Тома Биков от ПГ на ГЕРБ-СДС каза: ПГ на ГЕРБ-СДС се оказа виновник за всички мелодрами на управляващите през последните седмици. Ние сме саботирали на два пъти избора на управител на БНБ - първия път нямаше желаещ, а втория - ще се избиете за този пост. Виновни сме вероятно, че не можете да се разплатите на фирмите, а вашият министър ходи на протести. Предполагам, че сме виновни, че сте се оплели за позицията за Северна Македония. Вие можете да вярвате, обаче това не значи, че това е така. Вие живеете в свят на илюзии. Можете да седите в министерски кабинет, да се усмихвате и друго не можете.

България ще се окаже най-големият терен за батерии в света. Това е ваша отговорност. Никакъв смисъл няма да губите в политическа енергия от това да излизате от фактите и да се пренасяте в света на фикциите. Вие сте формацията, която носи голямата отговорност. Ако вие констатирате подобно нещо, значи казвате, че нищо не правите. Щом опозицията диктува дневния ред на обществото, значи вие не управлявате.

Вашият министър, господин Ченчев, протестира против вас и до тоя цирк стигнахме. Опозицията е тук, за да ви посочва грешките.

Вашия дневен ред е много тежък - ще трябва да отговорите защо сте изобщо в управлението на страната. За да ни няма нас, казва господин Свиленски. Нас обаче ни има. Тогава от вас няма смисъл. Знаете ли колко се интересува геополитиката от този ваш смисъл - не се интересува. Ние няма да ви пречим да грешите.

Георги Свиленски, председател на ПГ на БСП заяви: Казах, че ние сме в управлението, за да не сте вие там. Това искаха хиляди, оставката на Борисов и на Гешев. Вие трябва да сте далеч от управлението.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рашков разпореди цялостна проверка на „Охранителна полиция“ заради случая с турския шофьор
Рашков разпореди цялостна проверка на „Охранителна полиция“ заради случая с турския шофьор
Наталия Киселова: На теория може предсрочно да бъде прекратен мандатът на главния прокурор
Наталия Киселова: На теория може предсрочно да бъде прекратен мандатът на главния прокурор