НОВИНИ

С млекомат: Производител от Пловдив продава продукцията си по-евтино

bnt avatar logo
от БНТ
12:19, 08.03.2023
9920
Чете се за: 02:35 мин.
У нас
Слушай новината

Увеличава се броят на хората, които директно купуват мляко и млечни продукти от местни фермери заради високите цени в търговските вериги. На млекомати в Пловдив прясното мляко се продава с до лев по-евтино отколкото в големите магазини.

Стопаните, които успяват да пласират своята продукция сами, без посредници обаче са твърде малко, защото дистрибуцията е изключително трудна. За сега те задържат цените за сметка на инвестициите, които планират да правят.

Пред един от мобилните млекомати в Пловдив почти целодневно има опашка. Не само по-ниската цена от 2 лева за литър, но и качеството е това, което привлича хората.

Четирите млекомата в Пловдив са собственост на животновъд от близкото село Стряма. Той е избрал да продава по този начин продукцията си си, за да избегне натиска на големите прекупвачи, които постоянно свалят изкупната цена на прясното мляко.

"Имаше един период с 40 стотинки и трябваше да реша дали да продължа или да спра. Крепи ме това, че трябва да запазя фермата", обясни животновъдът Георги Ванев.

Ванев отглежда 500 крави. За 10 години е успял почти да затвори цикъла на производство със собствен цех. Въпреки трудностите е готов да инвестира още, за да си произвежда и фуража, който през последната година е стигнал изкупната цена на млякото.

"Всичко е вдигнато в пъти повече, но нашата суровина не се вдига в пъти повече. Аз съм сигурен, че ще стане по-скъпо, няма да има кой да го произвежда, ще стане по скъпо 4,20 много колеги се отказват. Мои колеги връщат миналогодишни загуби".

Ванев не може да се позволи за вдигне цената на млякото, защото смята, че и сега тя е непосилна за определени клиенти. За да се съхрани българското производство на фермерите трябва да се осигури достъп до безлихвени кредити, а самите производители да се обединят в големи кооперативи, които да бранят интересите им.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кметът на район Панчарево изпрати писмо до БФС относно мача между ЦСКА 1948 и ЦСКА
Кметът на район Панчарево изпрати писмо до БФС относно мача между ЦСКА 1948 и ЦСКА
Системата за ранно предупреждение у нас ще бъде доизградена и модернизирана с евросредства
Системата за ранно предупреждение у нас ще бъде доизградена и модернизирана с евросредства