НОВИНИ

С над 400 млн. лв. вече е подпомогнат бизнесът в България в условията на пандемия

bnt avatar logo
от БНТ
13:13, 18.11.2020
Чете се за: 01:45 мин.
Бизнес
400 млн вече подпомогнат бизнесът българия условията пандемия
Снимка: Архив/БГНЕС

Правителството организира подкрепа за бизнеса в България по линия на Министерството на икономиката в размер на над 400 милиона лева в отговор на тежките последици от пандемията от COVID-19.

Това стана ясно от доклада на министъра на икономиката Лъчезар Борисов на днешното правителствено заседание. Пред премиера Бойко Борисов и другите членове на Министерския съвет министър Борисов представи актуална информация за помощта за фирмите и физическите лица в условията на настоящата криза заради коронавируса.

Антикризисните мерки по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ (ОПИК) 2014-2020 са в размер на 200 млн. лв., които са безвъзмездни средства. Същевременно на разположение на бизнеса са над 210 млн. лв. кредити по двете гаранционни програми на Българската банка за развитие. „Най- важното е да достигат бързо парите до малкия и средния бизнес“, категоричен беше министър-председателят Бойко Борисов.

Министърът на икономиката Лъчезар Борисов докладва, че по процедурата, финансирана по ОПИК - за безвъзмездни средства за микропредприятия, са разплатени над 173 млн. лв.

„Издал съм заповед компаниите, които не успяха да получат финансиране при първата оценка, това са 6000 компании, да бъдат оценени повторно и да достигнат и до тях средства“, изтъкна министърът и добави, че по този начин ще може да бъде усвоена подкрепа за общо 52 млн. лв. Министърът на икономиката посочи, че е в ход и другата процедура по ОПИК за подкрепа на средните предприятия с безвъзмездни средства, като до дни ще бъдат оповестени одобрените за подпомагане. По тази процедура 200 млн. ще стигнат до средния бизнес.

„Търсим варианти за ускоряване на следващите две програми, които предстои да отворим“, добави министър Лъчезар Борисов. Двете програми са на обща стойност 150 млн. лева и също са за грантови средства по ОПИК. Едната е за осигуряване ликвидността на „големите малки компании“ с оборот над 500 000 лева, а втората е за адаптиране дейността на малките и средни предприятия в контекста на пандемията.

„Ускоряваме максимално достигането на средствата към българските компании по отношение на Българската банка за развитие“, акцентира още министърът на икономиката. По двете гаранционни програми на Банката вече са поискани кредити за над 213 млн. лв. По първата програма, която е за подкрепа на бизнеса, общо 929 компании са получили одобрение за кредитиране, а лимитът за кредити е увеличен от 300 000 лв. на 1 млн. лв. Всеки момент се очаква и одобрението на Европейската комисия, което ще даде възможност обхватът на програмата да се разшири и в нея да бъдат включени и големи предприятия. По втората програма - за физическите лица, са подкрепени над 22 000 души.

По отношение на инвестициите министърът докладва, че от началото на 2020 г. по Закона за насърчаване на инвестициите са сертифицирани общо 25 проекта, с планиран обем на инвестициите близо 750 млн. лв. и над 3600 нови работни места.

Министър Лъчезар Борисов съобщи и за нова инвестиция в София за 23 млн. лв. на глобален гигант, чието производство достига до целия свят.

„Инвестицията е технологична и има социален ефект – заводът поддържа над 570 работници в много добра среда за работа при високи хигиенни условия от гледна точка на епидемията“, заяви министър Борисов. В заключение той добави, че в момента се работи и по други две нови инвестиции, едната от които е за 80 млн. евро в първата фаза на развитие.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦСКА взима основен футболист на Локо (Пд) през зимата
ЦСКА взима основен футболист на Локо (Пд) през зимата
Оздравелите в Левски все още не тренират
Оздравелите в Левски все още не тренират