НОВИНИ

Сабаленка надви Швьонтек и вдигна втората си титла в Мадрид

Борил Гочев
от Борил Гочев
23:24, 06.05.2023
Чете се за: 02:45 мин.
Спорт
сабаленка надви швьонтек вдигна втората титла мадрид
Снимка: БТА
Слушай новината

Белорускинята Арина Сабаленка триумфира с титлата на турнира от сериите WTA 1000 на клей в Мадрид, Испания, след като на финала победи в три сета Ига Швьонтек в мач, който противопостави първата срещу втората в световната ранглиста.

Сабаленка се наложи с 6:3, 3:6, 6:3 за близо два часа и половина игра, за да запише своята победа №29 от началото на сезона.

Шампионката от тазгодишния Australian Open започна по-силно двубоя и в хода на първия сет изглеждаше като по-опасната тенисистка преди най-накрая да реализира пробив, за да поведе с 5:3 и след това на свое подаване да сложи точка на спора в първата част.

Отговорът на Швьонтек не закъсня и полякинята набързо поведе с 3:0 в началото на втория сет. В петия гейм обаче световната №1 допусна спад в играта си и Сабаленка върна пробива, а впоследствие и изравни за 3:3. В седмия гейм Ига бе изправена пред нови точки за пробив, но полякинята се справи, а при 4:3 в нейна полза успя да вземе подаването на съперничката си, за да поведе с 5:3 и да сервира за сета. Трикратната шампионка в турнирите от Големия шлем се справи със задачата и така изравни резултата в сетовете.

Решителната трета част се разви аналогично на втората, но този път с обратен знак, тъй като Сабаленка беше тази, която поведе с 3:0 преди Швьонтек да изравни за 3:3. Последва обаче нова серия от три поредни гейма за белорускинята, с която тя затвори срещата и стигна до втората си титла в Мадрид след тази от 2021-а година.

Успехът за Арина Сабаленка бе трети в нейното съперничество срещу полякинята в общо осмия мач помежду им, но по-важното е, че за пръв път световната №2 спечели на клей и даде заявка да бъде сериозен съперник на Ига Швьонтек на WTA 1000 турнира на клей в Рим, а след това и на Ролан Гарос.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стилияна Николова триумфира с титлата в многобоя на турнира в Гдиня
Стилияна Николова триумфира с титлата в многобоя на турнира в Гдиня
Лил и Рен със загуби в битката за участие в Европа
Лил и Рен със загуби в битката за участие в Европа