НОВИНИ

Сачева: Премиерът и председателят на Народното събрание ще са от ГЕРБ

След срещата с ДПС от ГЕРБ-СДС коментираха, че има сходство по програмите

сачева премиерът председателят народното събрание герб
bnt avatar logo
от БНТ
15:07, 17.06.2024
6734
Чете се за: 02:27 мин.
У нас
Слушай новината

Министър-председателят и председателят на парламента ще са от ГЕРБ, заяви Деница Сачева от преговорния екип на формацията след разговорите с ДПС за кабинет с първия мандат.

От ГЕРБ-СДС изпратиха покани до всички парламентарно представени партии за среща за правителство с първия мандат. До момента са получили откази от ПП-ДБ и "Възраждане". Срещите с другите партии са насрочени за утре.

От партията преговарят за правителство с четиригодишен мандат.

"Говорим за правителство, което е на споделената отговорност и документ, който евентуално ще предложим, ще е на този принцип - правителство на споделената отговорност по определени политики.

Получихме много ясен знак и сигнал от хората, които гласуваха за това, че нашият проевропейски избор се потвърждава вече колко пъти, включително и от избирателите на БСП, и в този смисъл няма смисъл да започваме разговори в тази посока", заяви Деница Сачева.

Има сходство в програмите на ГЕРБ-СДС и ДПС по отношение на основните приоритети за страната. Това коментираха от ГЕРБ-СДС след разговори за кабинет с първия мандат с Движението за права и свободи. Приоритетите, по които има съгласие, по думите на Деница Сачева от ГЕРБ са Шенген, еврозоната, икономически растеж, основан на инвестиции и ясни политики за пазара на труда и връзката му с образованието, както и модернизацията в отбраната, съдебната реформа и борбата с корупцията.

Относно съдебната реформа и борбата с корупцията първата задача ще е определянето на правила и избор на членове на Комисията за защита на конкуренцията, както и нов закон за отнемане на незаконно придобито имущество, заяви Рая Назарян. Постигнато е съгласие, че за Закона за съдебната власт трябва да се изчака решението на Конституционния съд, необходим е и нов Наказателен кодекс, допълни тя.

снимки: БТА, ГЕРБ

От Движението за прави и свободи в срещата участваха Йордан Цонев, Искра Михайлова, Станислав Анастасов, Ертен Анисова, Байрам Байрам и Елван Гюркаш.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рекордни нива на опасна бактерия в Япония
Рекордни нива на опасна бактерия в Япония
Девет ранени при експлозия на военен полигон в Чехия
Девет ранени при експлозия на военен полигон в Чехия