НОВИНИ

Съдът наложи глоба от 210 000 лева за ТЕЦ "Бобов дол"

тец бобов дол спря работа три денонощия заради ниските цени тока борсата
Снимка: БГНЕС/Архив
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БНР
14:38, 14.02.2024
Чете се за: 01:55 мин.
У нас
Слушай новината

Районният съд в Дупница потвърди глоба от 210 000 лева, наложена от РИОСВ на ТЕЦ "Бобов дол" за отделяни вредни газове при работата на централата. Това е поредната санкция за енергийното дружество. Глобите му, според коментари на еколози и екоорганизации, надхвърлят 800 000 лева за последните години.

Санкцията е след проверка, извършена от екоинспекцията преди година - на 21 февруари 2023 г. по сигнал за отделяни вредни газове в района на централата. При наблюдение на промишлената площадка било установено изпускане на газови емисии с бял цвят, както и емисии с жълто-кафяв цвят.

При проверката централата е работела с два блока. В дневника е нямало вписани преходни режими на работа на инсталацията, не са били извършвани превключвания или вписана авария на пречиствателните съоръжения. Двете сероочистващи инсталации са били в нормален режим на работа, пише в съдебното решение, което подлежи на обжалване пред кюстендилския административен съд.

Още преди три години от ръководството на ТЕЦ "Бобов дол" обявиха, че не изгарят отпадъци, използваното гориво са въглища и биомаса, слама. От екипа на централата на няколко пъти коментират, че са предприети мерки срещу ограничаване на запрашаемостта в района на централата и ограничаване на вредните емисии.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Етър привлече испански халф от Динамо Букурещ
Етър привлече испански халф от Динамо Букурещ
Юношата на Левски Кристиян Йовов подписа професионален договор с клуба
Юношата на Левски Кристиян Йовов подписа професионален договор с клуба